香港薪金現況:持有大學學位收入中位數為$38800,持有專業資格收入中位數$47600!,經理收入中位數$48800

531 回覆
68 Like 419 Dislike
M記分店經理 20k都冇?
咁你答我9萬同1萬既中位數係咩
經常意圖將一個個專業作一個整體來討論的兒登仔才有精神問題。
Sor 而家先留意到你User name

咁你唔洗答我 改得幾貼切
APN的確如是
你指的如果不是全部護士,拿一部分護士就說護士是「流」有甚麼理性?
謬誤一堆扮有理據。
社工 醫生 護士 律師 會計 工程 測量 建築師
藥劑 物理治療 言語治療 教師 全部都7-8萬起標啦

可能得IT落後 不過IT好多隱藏收入
訓醒未
7-8萬已經係升左職既max point黎,講醫療既話
係得醫生牙醫藥劑先輕易突破7,80k
你第一句同第二句有咩必然關係
如果政府一個僱主,那內部自己的指引可以被兒登仔拿來當香港「tier標準」,那單一僱主的影響力必需是完全影響整個人力市場,但很明顯就不是。
醫生fg都唔止你個數啦
9成連登仔冇讀過書

依家統計處得兩個sample
定係
香港人 有兩組人工
一班低過10000
一班高過90000
38800係計年薪除開12個月定計basic ?
入面有寫
只計basic
陰啲陰啲加工程兩隻字落去
醫生當然是高人工,但人工高過六萬以上的少於10%,基本上高過絕大部份你們兒登仔。
拿最高那個來替自己出氣是愚昧而不理性的。
護士很容易是後者
佢工程 指 註冊工程師先計啦

唔通
會計 計埋 會計文員
測量 計埋 測量助埋
護士 又計埋 診所護士
你睇清楚 講緊咩先
8500就8500啦作文
政府個數計全年齡層又計埋醫科

每間U每年個統計先係fg價,冇記錯hku仲會有cut走medic個薪金統計

都唔知上面嘈median 同mean做乜

專科一個factor,seniority 又一個factor,master/phd洗底又一個factor, 政府統計median degree holder 38k咪38k,你最多話佢冇做埋飛走專科(or 只做乞食科)個median係幾多啫
我只是講事實,獨立於你講既。
還有,不要拿RN和你們的註冊工程師比較,這只是命名問題。註冊醫生都沒有你說的那些年資,我們的制度是專科。
Sorry 你岩
9up都震 點7-8萬起標呀on9仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞