香港薪金現況:持有大學學位收入中位數為$38800,持有專業資格收入中位數$47600!,經理收入中位數$48800

546 回覆
69 Like 431 Dislike
社工七皮野
做到中心主管都未必有
又唔奇架,不過而家貧富懸殊愈來愈嚴重可能已經係99比1法則大部分大學生可能係20k-50k,好少少有>80k,得少數父幹母幹月入1m -100m
除咗banking呢?
執紙皮?
專才差唔多啦
無學歷個批低收入人士成日打飛機用starting人工黎笑鳩大學fg, 話讀咁多書人工仲低過我。幾年後...又拎最新一批fg人工打j
PC幾年已經到30k
aco起碼用十年八年先上到依個數
我同李嘉誠加埋都有幾百億
6年先25k
不如攞2、3年讀個專科postgrad課程轉生算啦
某程度上佢冇錯
佢個sample係朋友$90000,自己$10000
如果只得呢兩組數字嘅話中位數的確係$50000
你個例文入面組Sample個中位數4都係咁計出嚟
30k你以為真係冇人知你鳩噏咩
你呢啲就係持住自己做左好多年
以為自己忠忠直直 終須乞食個啲
公司真係最鍾意你呢啲人

呢幾年成行缺人 fg junior啲人工已經加到痴曬線

2年MC 有人開緊32
2年乾收都有得28
某啲5日MC開緊25-28
6日偏遠係講緊30k

睇你個款仲停留係兩年前兩年經19k嘅junior世界

Senior見過20年業主4x
10幾年乾收 升得慢都係得42
10年 1take pass乾收銀升得快過火箭就5x

你可以唔信 但事實的確如此
你呢啲啱啱畢業嘅傻仔係咪以為好好境
你講嗰啲係返機場八至六返六日先有30k

家陣mc 靠政府job 吊命, 北都個d, 公屋。
乾收銀連tender都未收到

你仲以為有得撈好耐咩過埋呢個尾水你諗下點乞食啦
從來都無覺得好景
呢幾年人工托左上去係事實

你擺個老海鮮資態出嚟
係到講咩好唔好景 咩前景 無意思
人地淨係同你講人工

呢行junior人工點都唔會差 大把位做
只係個個都太辛苦都唔做
人工先會焗加
市差班junior一樣高人工做

我唔關心好唔好景
你地班老野有幾underpay
我只係關心我份人工
淨係知有牌都揸住40k 叫價
日日hea住做咁解

到香港收皮就唔會留係香港㗎啦
香港除左搵錢之外仲有咩價值?
有牌先得40k專業人士嚟講都幾少
就當10年之後收皮
你到時都搵唔返呢個數
你到時關心嘅人工一係就俾人減
一係就俾人炒囉
也就是說,有一半的大學畢業生他們的月薪實際上是超過這個數字的
也就是說,有一半的大學畢業生他們的月薪實際上其實是沒有超過這個數字的
比人減咪走囉

香港人工唔高 仲有邊個會留係到?
個個揸住RICS AIQS BNO
等收皮個個都走

講緊人工又spin去40k專業人士小
工程有牌個個都係4-5雞㗎啦
則師charter做到狗咁都係得50

人工從來都唔係睇大市
只係睇你個人值唔值同識唔識叫價姐
見到宜家啲Junior同年資識玩同唔識玩都可以差4-5k

你估好似廣告咁2年6-7萬咩
諗住走到時人工最後稅後可能得20幾k
工程嗰啲大把人做PM 搵多好多
你測量個ceiling 咁低
你咁樣搞到啲人以為一畢業高人工 水人入行
到香港玩完 諗得走
生活 人工afford到就得
我就唔求咩高人工啦
感受到人地工作文化已經好好
香港實在太toxic

以測量人工嚟講

Junior grade嚟講確實係高

中層現況 係市差 工作量超大 underpay

Ceiling嚟講
乾收銀班director退休都係大約年薪過百
20+年唔升director 堆team leader都拎緊75k左右人工
香港地其實算生活得好好

你要拎去同醫生律師比實比唔到
但叫做有中產嘅生活咁解

QS其實你肯捱絕對有得好pay

OU開survey+PM degree都講2年6-7萬啦
我講現況出嚟比較下姐
高又唔係好高 但又唔係少到會令人卻步
仲要無學會認可

PM 個啲辛苦錢 又有責任上身
抵佢地高人工嘅

當然我地討論嘅只係薪金現況
而薪金背後就係同其他行業截然不同嘅工作環境

Junior每日無薪OT到8-10點
Senior直頭朝5晚8
日日開會比人屌
一年最少有6成時間係咁
旅行要拎埋電腦 朝朝開會

人工一定唔差 但身體一定有影響
班友好煩
on9
我哋IT有Tcon師,fg28k,做3年就55k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞