香港薪金現況:持有大學學位收入中位數為$38800,持有專業資格收入中位數$47600!,經理收入中位數$48800

531 回覆
68 Like 419 Dislike
我懷疑你係社工添
你唔俾個升職咩
上面果d好多做3年就acting
咩叫好SENIOR
叫得咩師咩師 都SUPPOSE 有牌 有牌就大約C+2經驗就已經50K起跳
大MAIN CON SENIOR 位 計埋BONUS 有70-80K 有咩出奇
做咗20年先max point喎
都係果句啦 你個tier所謂低一級就係起薪低一兩個point?
你實際個range根本一樣 ST同aswo根本好難升上去 d位勁少
你個分法係社工攞黎打飛機姐
你真係要分嘅話我覺得老師真係高一級 原因係佢sgm真係多位同埋起碼每間學校有個校長先
校長講緊上到pt49(142k) 咁對返社工係咩rank
然後護士做到cgm max係178k 對返社工又係咩rank
咁你話跟mps分 我又想知社工點解喺護士上面
定你覺得起薪果一兩個point咁significant
我就一定係針對社工架喇
宜家移民潮 五年升sgm我就聽過 五年升swo你有無聽過 三十歲唔夠升副校我都聽過
社工真係唔好ff自己同老師同級
都係果句 我明政府個分法 但實際完全唔係果回事
我問咗好多次你個分法點黎啦
我講埋起薪差唔多 整體range一樣
唔知你喺度撐咩飯蓋
金融及保險 40,000 , MPF 佬真好揾 , 大家轉行入保險
都係果句啦 你鐘意點打飛機都得
人地藥劑 CP pt 25-44 醫生 pt 30-44B就真係人工高
社工就算尻數啦
呢個年份仲要未計移民潮加人工
屌我夠知政府分 都話實際係無分別
起薪近乎一樣 range近乎一樣 咁個分別喺邊
咪就係得個名 所以我咪話根本得人工高果堆vs無咁高果堆
你真係藍色幽默
係針尻你條弱智仔架啦
唔鐘意咪唔好覆
似 50 碎 40K 60 碎 60 K
有錢d會有道理d?
話咗你係弱智啦
我做兒子唔洗返工sor
一人之上 萬人之下既位
你有料不如覆咗#382先
政府個分法根本得個名 你就喺度打曬飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞