香港薪金現況:持有大學學位收入中位數為$38800,持有專業資格收入中位數$47600!,經理收入中位數$48800

531 回覆
68 Like 419 Dislike
垃圾統計,淨係計前1個⽉嘅所有收入,如果平時月薪2萬,上個月出咗全年花紅20萬,咁你嘅每⽉就業收入就係22萬
每⽉就業收入是指統計前1個⽉從所有⼯作所獲得的收入(未扣除強制性公積⾦供款)。就僱員來說,收入包括⼯資和薪⾦、花紅、佣⾦、⼩費、房
屋津貼、超時⼯作津貼、勤⼯津貼及其他現⾦津貼,但不包括補薪。就僱主和⾃營作業⼈⼠⽽⾔,收入是指從⾃⼰擁有的企業提取作個⼈及家居⽤
途的款額。如果提取作個⼈及家居⽤途的款額資料未能提供,則會搜集有關從業務所得的淨收入的數據。
會計真係難撈
Big 4?
我明政府工係將d專業分唔同grade
但條友真係尻up到好離譜
你個tier都係尻黎
數據只得2個既話冇錯
讀少少相關課程唔會成為言語治療師
要讀hku degree/poly master課程先合資格
不嬲非專科係起薪低 開頭跑輸人啫
後尾好多追返上去 最簡單做banking由低做起做20年你上唔到管理層?

係得連登啲社會垃圾話咩乞食科成世搵萬幾兩萬蚊
自己廢又唔此
平均數,例如,2、3、3、5、7 及10 的加總為30,除以6 後,得出的平均值為5。

中位數 是指一組數字的中間數字;即是有一半數字的值大於中位數,而另一半數字的值小於中位數。 例如,2、3、3、5、7 及10 的中位數為4。

我諗你講的係平均數?
我讀得書少所以唔識

謝謝教導
謝謝教導,細個無讀書
你自己做緊engine
你on9架?
連登卡咁都信 inside joke黎喎
做到隻狗咁賣血賣汗先有都2nd tier
係喇係喇
Source 無提過大學生搵幾多
睇邊個嘅啫,而家我返到香港肯定洗碗倒垃圾洗廁所都冇得撈
真係可能條命唔知可以維持幾多秒
要計就計埋時薪會再好啲
連登卡
白痴仔
其實呢個統計 計唔計埋雙糧同花紅?可以差好遠架喎
呢啲聽過就當係㗎啦
識得講Inside joke,但係get唔到我句嘢咩意思 醒目,但係又醒唔晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞