暴雪前管理層籲消費者反擊:是時候讓政治正確滾蛋了!

221 回覆
1395 Like 14 Dislike
AAA 收一千唔係問題
game+大dlc正價 好多都要700up
但內容要對得住個價囉
好多歐美廠AAA遊戲內容
都唔夠一隻400蚊既elden ring
拎完funding咪一樣照賣mtx , dlc, early access
單機game賣到4 5百已經好高架啦
要金鐘連登仔look
加到咁高肯定9成game滯銷
130美元的Ubisoft AAAA遊戲,以及毫無原因的醜陋女角色!
Digital Foundry條woke撚Alex Battaglia又黎料
講game tech就講game tech, 冇人想知你鐘唔鐘個character design
等睇聽日條片出街又俾人拎黎鞭...

3年係四億五千萬人工
唔知我個fd點玩到白金
悶到七彩
你啱,我計錯,3年花做4.5億落人工
即係賣5百幾萬隻先回本,PS5至今賣出5千萬部
SquareEnix梗係計算當10%嘅人有買就已經回本
仲未計之後響Steam平台推出

當然,實際係咪真係咁多人買又另外一回事
就好似拍電影咁,做演員嘅都唔會知道投資套戲嘅老細會唔會回本
唯有做好自己本份,希望出嚟嘅嘢賣座
但你有冇見過拍戲嘅老細投訴話梁朝偉、劉德華人工太高
叫觀衆習慣一下戲飛加價,叫你入場睇戲果陣按照電影長度一路加錢
買隻Bluray睇都隨時會收番你隻碟,話隻Bluray其實唔屬於你
佢哋隨時有權唔俾你再睇?
50000*250*12*3 = 4億5 HKD = 5770萬USD
計Marketing double,即係5770萬* 2 = 1.15億USD
80USD一隻,即係回本要賣1.15億USD/80 = 144萬隻

當全部DIGITAL,平台同ENGINE抽分成
假設平台抽30%同UE4抽5%
咁就要賣144萬*100/65 = 222萬隻

但FF7 Rebirth有條獨佔數同sony deal
誇張啲諗話唔定對Square Enix嚟講
隻game未出已經break even咗
仲要日本人人工低咁多 隨時本身成本都係五千萬美金左右 不過今次SIE都出手低咗 齋畀3個月獨佔費 不過千零萬我覺得都應該有
話唔定3個月後PC係EPIC獨佔,依度話唔埋又cap到水
然後FF7 Rebirth用UE4整,上EPIC只需要俾12%分成 (由35%變12%)

BTW 其實FF7點計都唔會輸,但SE有大把中晒伏嘅Project
5000萬美金10年前可能得既
隻Forspoken都億幾, Rebirth起碼接近2億
仲要鐘意女人
呢隻xbox有中文未
Forspoken唔係日本嗰邊工作室整嗰喎 人工當然貴啲
FF15個工作室喎, 大部分都日本人
Forspoken整嗰間嘢唔係歐美嘅咩 賣咗畀Embracer嗰間喎
龜頭老師
賣左係整蘿拉/Avengers果間啊
Forspoken係整FF15既, SE自家工作室
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞