卡加利生活討論區

680 回覆
17 Like 8 Dislike
香港人工 在calgary 生活 直頭屈機啦
交稅應該硬食?如果係要交成萬蚊一個月
好似可以入FHSA同TFSA戶口?
tsfa 好似唔可以扣稅 只係幫你增值果時 唔洗交稅
FHSA同RRSP先係扣稅用
TFSA係唔會扣稅 只係用TFSA投資增值既錢唔洗交稅
RRSP就係拎出黎果陣先計做taxable income扣稅
大家真係諗清諗楚先好搬黎Calgary, 我搬左黎半年就後悔了,有打算盤去溫哥華, 分享啲我既個人感受比大家

1. 中餐難食仲好貴, 比溫哥華仲要貴

2. 生活成本(除左房租)貴過多溫, 水電氣貴多倫多溫哥華最少50%, 呢個冬天平均$500一個月, 地稅同income tax都貴過多溫, 意味住係Calgary 稅後收入會少啲

3. 油費平過溫哥華, 但去邊到都遠, 車保據說全加拿大最貴, 每個月支出唔會比溫哥華少

4. 買餸貴, 岩岩黎到真係比價錢嚇親, 貴菜肉都比多倫多好多, 貴溫哥華小小, 亦冇咁新鮮

5. 冬天真係太長, 10月開始至到4月尾, 今日4/17仲落緊雪

生活成本真係唔平, 乜都貴過多/溫, 屋都叫做資產, 可以增值賺錢, 水電氣保險呢啲交了就無了
卡本身係一個唔值錢嘅閪嘅地方,完全唔但呢個生活成本,等於你係香港樓價生活成本最貴嘅時候去香港做新移民 租金升到溫多咁嘅價錢,但一年入面有起碼200日唔揸車出唔到街
真,成個加拿大都好撚癲,卡加利應該係首位
天氣應該係
你依家係邊
都幾痴線2023年18萬人入左黎
仲多過單程證每日150幾倍
Alberta welcome you, 但係啲基建又追唔上
上年年尾到calgary
租金叫平少少 但車保升咗 依加油價又加
utilities 貴到癲 感覺比人水咗過嚟
呢樣野成個加拿大都係咁唔止Alberta
車保真係貴到CLS,多過我油錢
300頭兩架車
有幾貴
住屋支出 先係最大洗費呢
先唔講 house 咁顛

bc townhouse 都 90萬,月供約$4700
cal twoenhouse 係 50萬,月供約$2500

每個月差$2000,油食保有冇差咁多?

租一世就先考慮大城市
但係點解兩個地方樓價分別咁大,點解係townhouse同townhouse比?

你都唔會用大陸獨立屋同香港獨立屋做比較,大陸住開獨立屋,黎到香港住Apartment 係好正常嘅事。正如你係西澳住開獨立屋,都唔用用Sydney 同Perth 既獨立做比較
點解?

計大細 同車房囉
同一基礎

你可以用 whitehorse townhouse 比
都一樣
呢條友稔嘢好表面
其實係架
Alberta is calling只講優點唔講缺點
諗住呢到樓價平可以住大屋啦
點知utilities巨貴
想平啲唯有住細啲
住細啲又同當初想住大屋互相違背
加拿大人就係咁
唔怪得道友多做咁多年
又廢都無人出來反
加拿大人數口呢就有目共睹
又沉底
30號到步,下午6點幾,見天氣仲係0度左右,洗唔洗準備羽絨衫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞