卡加利生活討論區

668 回覆
17 Like 8 Dislike
租basement 幾錢到?
Calgary 只係樓平
That’s it
Below 1000
Coq cen/henderson 隔離啲新apartment都好靚
小D人,小D車,多晴天,算唔算賣點?
未完,買完樓,你先發覺Calgary層值幾十萬樓仔,啲property tax 仲貴過大溫值百幾萬既樓。
我點解要黎呢個地方
計返其實Coquitlam其實完勝,先唔講Calgary vs 大溫

Coquitlam價錢差少少但隨時質素好過Brentwood

Brentwood 根本係居屋/學生宿舍 級數嘅樓嚟
小啲人呢一點,如果住係downtown 可能係優點嘅,如果你住Richmond hill, Langley呢啲地方都係人少,天氣就溫哥華屌打無咩討論空間,小車就真係優點
Calgary 電費車保平均都貴啲
仲有工作機會公共交通比Calgary方便

我上年都係比calling 呃左過黎
你住左幾耐?打算走?
我打算黎卡加利果時兩房係1000幾蚊
依家乜春都貴真係留係度都好似無咩意思
Toronto搬左過黎差唔多一年
岩岩走左啦搬左去大溫

最唔滿意係utilities貴到離譜,冬天太長半年都冬天,樓又升左咁多,性價比已經冇乜

最滿意係近市內有雪場日日滑都得,車少啲

有啲野係黎到先知,買餸出街食都貴過多倫多,又無咁新鮮餐廳又難食,utilities貴
屌,攪到我都想去溫哥華
2600有無兩房?
上Craigslist 睇
你咁講,小心社會性死亡
同年半前比太大出入最近幾個月未到步都有少少後悔選左呢度落腳,乜Q都費咁不如去多同溫,連油都貴過多倫多就真係痴鳩線
其實溫係正好多,而家性價比都唔低
想問alberta有咩景點, banff以外
溫哥華呢兩年嘅物價同租其實都貴咗好多
另外10月到1/2月 真係可以9成時間落雨

住咗Van兩年幾 反而想搬Toronto
市內冇景點
行山就Banff, Kananaskis, Canmore
國家公園就Banff, Yoho, Jasper
樓價第一舊錢係平咗
但地稅、utilities 每個月貴溫哥華幾百
小數怕長計
勸而家想嚟卡加利嘅真係唔好嚟
租金已經追上多倫多
groceries 貴過溫/多
utilities, 車保貴一大截
油價已經超過多倫多
工作機會少,競爭大,唔好講本行,搵份$15 蚊工都難
大把人要打2-3份工去生活
買嘢選擇又少
好多人包括啲移民Kol 成日話AB省“稅” 低,真係誤導好多人。

Calgary property tax rate 同 income tax rate 都係高過大溫,特別係property tax rate,AB 同Ontario就差唔多高。

BC dine out 一樣冇省稅,即係同AB 一樣 5%. Ontario雖然 13%, 但餐價平均平喲。若唔出街食,買groceries, 個個省都冇稅。

所以除非要成日買貴價消費品,AB 省根本冇所謂"稅低"既優勢。
用Bc 比較
年薪4萬 AB 一年已經多交 1900 稅
物價平均貴10~15%
水電 gas 又貴 d
最低工資 又係keep 住$15 無變幾年。

樓價 同租金 兩年升左40%
出街食食+買餸平均一個月
Toronto $1440
Calgary $1600

稅低呃鳩人,搬左黎Calgary 出糧bi-weekly每期糧少左幾十蚊
咁講,就Daiso為例
溫哥華都有野係$1-2起跳
呢邊就$3.5以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞