卡加利生活討論區

668 回覆
17 Like 8 Dislike
1800sqft 2大1細
平時wfh
heat 開20度
水電gas垃圾加埋
有車既話可以apply既工多幾倍
你住邊區咁多咖喱佬?
我住啲半新幾年樓齡
黑人咖喱白人亞洲人都有
成個ne都係wo ching
我反而過到嚟平左
係Toronto $4000
呢到$2800
ne真係特別多咖哩同中東
我未去過
最遠淨係去Pacific place mall
你肯定BC最貴?呢度話Alberta, Nova Scotia and Ontario 最貴,我覺得數據幾準,我自己BC.

https://hellosafe.ca/en/car-insurance/barometer
thanks 巴打
咁貴?我住van,長開heat 30度,但發展商樓,包水heat ,一個月淨係比電3x蚊
我開20度已經好慳,但都係咁貴,你果到係condo定townhouse 咁平?
Condo 呀,800尺,包heat 嘅但係,淨係比電費姐,但我估唔到heat原來咁貴
我住Calgary condo 電費係你double
多倫多表示淨係delivery charge都高過你
Calgary 肯定貴過Toronto
我住Toronto 800尺 電費$50
Calgary 1800尺 $190
你住既空間大左 跟住condo變house
唔係apple to apple既比較黎喎
其實你Google下就知
加拿大各主要城市電費Calgary 係最貴
Auto insurance 亦都係
其實計落Calgary 都唔平過Van 好多,買餸差唔多,電貴少少,車保貴少少,人工又少啲,稅好似又高少少,租係平啲,但都升得好快
計埋工作機會同天氣好似van 好過Calgary
想問多倫多過幾年如果搬過黎
直接出車+ 大概有100k cad 2條友
最差搵份min pay直接買200k cad condo
呢個諗法係咪work ?定都係有啲阻濟?

預過黎半退休,有睇過2邊好壞
未黎過calgary唔知有無咩伏
但到時會黎左睇下先
而家應該冇200k condo
300k左右
300k啲錢就難借了
200k 買到d 咩?

Even 300k 都係d殘殘舊舊 維修保養都搞死你喎ching
真 最平250k 講緊係殘殘舊舊condo fee 每個月要俾六七百
加陣都已經300k 仲過多幾年過黎 到時分分鐘仲貴過多倫多
相信大部份人開頭去Calgary都係諗住平
後尾升下升下完全都冇哂水位
租金追貼多溫但工作機會極少
貴還貴多溫都大機會搵得返本行搵到廿幾蚊個鐘
雖然搵多咗都係去返份租但起碼叫做有少少Career Path
去Calgary真係預咗做D傻閪工賤物鬥窮人睇下頂到幾耐
除非Stream A讀咗書可能好少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞