卡加利生活討論區

668 回覆
17 Like 8 Dislike
個稅其實計埋carbon tax rebate
你係仲多咗錢
https://youtu.be/V_-Vz19Gz8E?si=GUhTBXg0YXnrJT3G
用車用得少就係
用得多就唔係
好多人都唔明個玩法係鼓勵人渣少啲車
public transport做得夠好先可以揸少d車
咁師兄係用過stream B去加拿大儲鐘失敗左?
向企業徵收碳稅 增加嘅成本會唔會喺價格上轉嫁畀消費者?
本地生產成本高咗 削弱出口 刺激進口 傷害本地勞動市場 呢啲又點計?
你呢啲問題已經去到整體經濟範疇
以單一碳稅黎講佢無講錯
自由黨剩係不停強調汽油同gas暖氣嘅碳稅,講到你可以用「環保」生活玩贏呢個碳稅rebate遊戲咁

但完全唔講企業嘅碳稅成本會轉嫁俾買家,做生意仲有樣嘢叫profit margin,賣家俾咗10蚊碳稅唔止會同買家收返10蚊,視乎佢目標嘅profit margin會收多啲,而呢個買家未必係你,可能係生產商買原材料。

到你係超市買件貨物嘅時候,嗰件貨已經收咗好多次碳稅,每一次收碳稅又因為賣家要保持profit margin又會抬高售價,成件事同銀行compound interest一撚樣

講咁耐都係只係講某件貨直接嘅碳稅成本。碳稅拉高物價,賣家office買廁紙,買文具,電費呢啲成本貴咗又係買家食返

仲有最後一個大佬:GST同PST,物價滾雪球咁滾到勁大,然後用呢個價收你消費稅

所以加拿大人根本冇可以贏呢個遊戲,收到嘅rebate實係其他地方嘔返晒出嚟,除非你識得光合作用
溫嘅租好鬼貴
咁咪同intl students可以做40個鐘工一樣
sounds good但係最後變仆街政策嘅經濟自毀行為
liberal嗰班天才機關算盡, 話畀商家聽新移民, 留學生, 全體加人都係韮菜
好多人仲吹奏緊Calgary嫁
同佢地講租冇平幾多就拎唔係同等既屋比
同佢地講opening少到仆街就話我remote work喎
之後就繼續吹奏伏人過黎
趕儲鐘就一定大多大溫
各大社交媒體都好多人問Calgary 嘅野,今年應該好多人搬省搬過嚟
我都係wfh 搬過去公司點講
公司同事問我做乜咁睇唔開
多倫多好好多
卡加利好凍
Lm
租金 每年升10%+ 樓價兩年升40% 物價 油價 通漲又加
人口又1年增加 20萬
生活成本 增幅冠絕全加拿大
多市好似都係一年20萬喎
calgary 人口本身先得150萬人口 一下增加 1x% 人口
租金 二手車 都炒到貴晒 最低工資還keep $15 幾年都無加過 下欄工極大競爭 都係$15
https://www.cbc.ca/news/canada/calgary/calgary-newcomers-programs-demand-population-projection-1.6816845
即係數據之外我可以信你物價係有上升
本身AB就係吸咗好多ON同BC嫌物價貴嘅人, 真係好似近幾年Texas
https://www.cbc.ca/amp/1.7157110
其實真係一年多左20萬人黎 但亞省都好多人搬走 所以淨人口增長係5萬幾 咁多人搬走但增幅都大幅拋離其他省就知有幾恐怖

同埋今年好多省陸續會加最低工資 呢到$15將會係加拿大最低嘅1-2個省
仲有呢到租金加幾多冇管制 業主每年加300-400 年年都要焗住搬屋 因為你唔租大把人湧過黎租 溫哥華我聽朋友講每年最多只可以加某一個% 多倫多我唔知

不過算 我知啲人都係會繼續過黎幻想情況其實冇咁差😹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞