卡加利生活討論區

675 回覆
17 Like 8 Dislike
睇完都笑咗 連red deer 都吹奏 為咗view 數可以去到幾盡
住Red Deer不如去Edmonton
多政府工咁多
幾個老表都係打緊省政府既工
呢樣真 edmonton 話曬AB首府 有好多老華僑住係度就知呢度正
唯一敗北係地理位置 calgary 有chinook 無咁凍
細個係Edmonton讀書加依家做野超過10年
其實都係上落車
真係凍到仆街得2個星期到
未land就轉city la
點解無人吹奏Edmonton
好似直頭係第一
因為冇calgary咁多人 冇咁近banff(但近番jasper 呢兩個park邊個靚d一直都係世界大戰
同埋Edmonton多數時間係冇calgary咁多活動
咁依家Calgary唔用樓價打飛機就真係無野夠吸引
Deadmonton 又凍,又罪案率高
講真有幾何去banff jasper
我去banff次數5次都無Jasper應該一次
但Edmonton講緊全新2000呎都係50-60萬到
揾唔揾多野做就好睇個人
我身邊有幾個香港過嚟都揾到老本行
經濟一定無CGY咁好
但就業一樣無咁大
老婆一拎到PR都入咗省政府做accountant
人工仲高過佢係big 4又少野做勁多
咁Alberta係sell banff同Jasper架啦唔係仲有咩好講
省政府人工高過big4都幾難得
又咁講,如果afford到到埗即買樓係吸引嘅,如果foresee 買唔起嘅,其實AB就真係唔吸引,因為你都儲唔到錢!
無海外買家稅 真心對買樓嘅人幾friendly 如果買唔起樓真心去多溫會好啲
Jasper 多好多動物睇
我唔介意住townhouse或者condom
所以吸引唔到我
咁大分別都唔介意師兄咁睇得開
有個自己嘅condo 真心唔介意個分別 起碼每個月供完係自己嘅 又唔洗驚俾人加租逼走 個心定好多 大不了過幾年賣咗佢換house 每個月千幾二千咁交出去長遠真係食屎
condom
樓價平 但人工相對又少幾倍 咪一樣買唔起
除非 香港拎住 幾百萬來 full pay
拿 其實如果你係ab搵到正常工 人工其實相對上唔算差 大前題你搵到 stats來講平均都有60k 仲多過咩BC ON 你又可以話stats唔準咩咩柒柒 信不信由你啦

Btw但如果你min pay邊度都買唔起啦

https://www.dundaslife.com/blog/average-income-in-canada

https://www.nationwidevisas.com/canada-immigration/average-salary-in-canada/
AB 失業率 高過 Bc On 加上人口暴增 唔好正常工難搵
連min pay 工都難搵
而且 ab 無租金管制 呢三年租金已經年年 10%+咁加
Calgary 再唔係性價比高 城市 無咩優勢 新移民 真係唔應該來 呢邊 起步
有球都唔一定買樓
養屋成本太貴
買賣又有勁多雜費
養屋 要識diy 維修先掂 下下call 師傅 整 通下渠都收你幾百蚊 未計材料
又要過時過節佈置下間屋, 如買屋Home Depot都去多左, 油費時間成本, 做mortgage 又admin fees,律師費, title insurance, appraisal fees, land transfer tax, commission, property tax, house insurance 自住貴過租客幾倍, townhouse 同condo 有strata fee

非必要真係唔想買樓, 不過租屋就最煩遇上業主賣屋要搵地方搬, 三曰唔埋就有人上黎睇屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞