卡加利生活討論區

678 回覆
17 Like 8 Dislike
相對嚟講去Edmonton 係好啲嘅
edmonton 係弱化版 Calgary 更多白卡 更加凍
香港都唔小
Condo fee年年加,condo升值潛力又低,長遠都係食屎架啦
香港白卡 相對好少 主動攻擊人 呢到新聞成日有白卡 在ctrain 巴士 打人 downtown 你會好經常會聞到大麻味
唉, 而家度度都好多好多人
基本上搵工都難左好多, 度度都工又少, 唔識人 = 含得撚

不過我都同意呢一刻去Calgary已經係水尾
D樓真係貴左好多, 呢兩年間都升左2-3倍, 真心on99
而家d 息咁高 90%去供息 買condo供樓 管理費 維修基金費 地稅 未計買樓d 雜費 加埋成本可能多過你租樓
拎舊錢 擺在 tsfa fhsa rssp 買美股 增值 將來買house 好過
講真而家買都係搏佢減息
到時減息就唔係呢個價啦
要投資 最低門檻都要買townhouse
condo 狗都唔屌啦
又唔好咁講
百貨應百客

無錢無計啦
一定貴過租樓
香港個個都咁講
減息就樓價升
如果基本面無變既話
其實係
calgary 升 主要係 呢兩年人口淨流入大 唔關息口事
事實過去10年 低息 calgary 樓價跑輸 大市
供求問題
Calgary而家仲升得勁過BC ON
真心睇佢幾時爆
呢一波人口紅利 起碼2~3年啦
儲唔到錢,點換house
到底新移民係度平均搵幾錢
60k 年薪好少對比香港既話
我玩開果班/同學個個月薪都40K up
我老婆得香港大學學歷
過嚟2年做緊第2份工
依家都85k年薪啦
一個做野真係唔夠洗
呢到有細路家庭支出最少都$6500一個月
加拿大係咁嫁啦
好難發達
成日都香港香港 鬼唔知香港好搵咩

香港係咁好做咩來加拿大?
講姐,唔好咁大反應
不過我帶左香港份工過加拿大
Stream a所以唔洗儲鐘?
加陣基本做唔到90% 除非你份工好高人工 如果以$20蚊fulltime咁計 當你拎埋PR 你都係申請到廿一萬mortgage左右 加陣最平又唔殘嘅都接近三十萬 最少都要兩三成首期 月供千三蚊左右
都係果句 單機遊戲難度100% 一對couple 就-50%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞