卡加利生活討論區

668 回覆
17 Like 8 Dislike
但ab 物價貴過on/bc喎
租金升幅慢慢放緩緊
我半年前租呢間屋2450
而家同區都係差唔多呢個價錢
我朋友彩虹村 今年續約平均加10%以上 一個由2000加到2200 另一個加$300
我dt 都加$300 準備搬遠d
都係睇供求嘅姐
彩虹邨demand相比成個城市係好高
所以加10-20%都唔出奇
其他區demand無咁高可能得2-5%
拉返平均咁大約10%
主要是AB 省 無租金管制 業主可以隨便加
鄉下地方都有人講?
利申住緊
咁都叫鄉下?
利申都係太多人想再搬遠啲
最緊要有車 有車就租金平好多

睇返23年條數Alberta 對BC同ON 都係淨移出,冇錯Alberta 喺住嗰方面係平唔少而且人工好似高啲啲,但當啲人慢慢儲到啲錢或事業開始有成時又計得掂條數都會選擇搬返出去…
我讀書時喺沙省住過幾年,老實,嗰啲氣侯真係唔多啱人類居住(尤其是喺城市長大嘅人) 。嗰時後生傻吓傻吓都冇乜所謂,最多好凍咪唔返學喺屋企打機囉,但要話帶埋一家大細落地生根嘅就真係唔容易。
冇話邊個省好啲,一切都係睇你適應能力同想過啲乜嘢生活。
係淨移入,自x1000
做西工頭一個星會諗自己為咩
我都信你, 除咗可以補充guideline rates都真係唔係度度都跟, 以我所知doug ford取消咗多市rent control, 你當好似香港咁就差唔多
一個有車但另一半冇車牌,夾唔到返工時間咪又係其中一個要搭車捱貴租
無車咁要做傻仔硬食貴租
兩個人住唔通真係買兩架車咩
住condo /appartment都冇兩個位俾你泊
仲未計嚟緊rezoning 會放寬車位比例,到時一街都係車
就算去溫多咪又係咁玩
係呀,純粹想講唔係話買架車就會方便哂,除非係一人一架
偷車賊 就真係笑左 保險準備又升
養一部車 唔計車位 一個月 油錢 保險起碼要$500左右 未計日常保養 同維修
呢度好正,快D來
供求問題用租管控制都未必係好事
到時就變咗優先租俾白人/專業人士/大公司員工/冇寵物/冇細路 或者有人會主動一次俾一年租嚟搶之類

個問題同香港一樣係供求失衡
業主唔可以用錢去揀租客 自然會set其他criteria
各大社交媒體都好多人問Calgary 嘅野,今年應該好多人搬省搬過嚟

D人諗野既方向唔同,佢哋唔會信我單單講一兩句。
其實真係好撚簡單 「阻撚住你儲鐘 就咪搞」就係咁。
但Alberta租金比BC平,例如Edmonton/Calgary 1200租到個二房condo,大温租二房condo至少2500。
Calgary 1200 兩房唔得啦
一房都講緊1500+
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞