卡加利生活討論區

676 回覆
17 Like 8 Dislike
點解重要水9 人來
真心 呢度冬天咁9長,工種又唔係多。
成日話樓平 家下個價,返大多倫多 遠地區,可以買到TOWNHOUSE
如果頂得順冬天,要平樓 不如去沙省 或 EDMONTON
真係 橫掂都唔會出街
每個人有自己選擇,但有班PK KOL日9日吹 卡加利好,賣點樓平 水9人過來 ,就好PK,升左50% 都重水人⋯⋯
好多人退休都走,係因為唔想日9 日同你剷雪。
唔係BC 都會有咁多人想住
如果係平去沙渻咁得
唔洗運輸成本???
應該冇乜人個個月都買呢啲野
住遠啲唯一誘因係住house,如果住condo/ townhouse 去大溫大多都得啦,稅低油平果啲bullshit黎
唔會啦
除非岩岩搬黎果d
所以稅平左我係唔完全同意

人各有志
有好多人,包括我
覺得有樓先有安全感
咁搬省真係無可厚非
呢樣真
住大屋係好多人既夢想
如果差唔多價錢
Langley maple ridge都有差唔多價既townhouse
幾錢 咩區?
Coquitlam, Langley 都有100以下townhouse
有冇50以下
去到Mission 都應該無
要兩公婆都搵到野做先供得起
100仲要只係Townhouse
仲有管理費同地稅要比
睇吓呢邊升咗啲搬唔搬到嚟住吓
大佬 Vancouver wo而家
1m Cad香港買到600尺
Vancouver 買到1000尺condo
Coquitlam 買到townhouse
Calgary 買到 house
Regina 買到1萬尺大地house

我唔明咁樣比較有乜意義
價錢越平代表啲咩?

以你角度大灣區應該好吸引你
樓價腰斬夠晒平
大灣區啲樓好平嗎?
真係唔識
無錯, 班友KOL日9日用卡加利樓平來打飛機,好似成世人個腦得樓。
都CLS ,其實去大阪用幾百萬都買到地起屋。
好似呢兩條友咁
https://www.youtube.com/watch?v=nER-808PSyU
有人話唔好 直頭刪9人COMMENT,好撚癲。
水9人過來,但又唔同人講好難找工儲鐘⋯⋯
識幾個人都去返BC,因為易找西工儲鐘(咁就無左幾個月時間)⋯⋯
果然係呢條垃圾YouTuber
上次同奶咀做訪問都知物以類聚,屌鳩佢地話唔好再吹加拿大樓平,佢真係反擊你
不停用香港價錢可以係加拿大買到大過香港既屋/樓真係唔知咩心態,正宗死仆街
Red Deer係全加拿大頭幾名犯罪律高
佢地其實都無刻講錯嘅 事實對比返香港真係平好多 香港嘅兩三成已經可以fullpay 買到樓 但問題一味吹奏搞到啲人一窩蜂咁沖過黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞