中年轉行工程,想問下連登Ching意見

333 回覆
33 Like 251 Dislike
唔到你揀工啦
有得做未做 睇價錢
唔好諗A牌 無你想像中咁重要
我之前做個盤elv啲喉已經係電燈佬包埋,班低v佬淨係裝cam,我聽講有啲場啲cam已經係電燈佬包埋,咁低v佬邊仲搵到食
師兄本身係落手做定睇人做? 我都係呢行,行太多腰腳真係多左病痛
好,學識最少千八蚊日,有工返嘅話
好奇之前做咩工?
你去 紮鐵算鳩數啦
唔會揾到錢垃圾工啦.
依家煙仔錢好撚貴喎師兄
無錯
地盤邊有咁多控制嘢你搞
通常都係俾人捉左去拉大蛇一係就話呢度跳咗掣嗰度跳咗掣,實情係班傻閪連線插都未撚插,一係就俾第team抆撚左線,check都唔check就call 台叫電王跟跟佢
仲未計,有啲地盤電王要幫埋機械部手一齊check機整機
淨係裝制箱,拉線,、裝燈,裝消防箱 未計老細諗埋啲唔知乜嘢安全大發明都有排你頭痕
買C煙都要頂撚住個雞頭㗎啦
你知唔知到時佢簽唔簽俾你真係睇佢心情
或者你做第10年佢執笠都唔出奇 到時搵你老母簽俾你啊?
你做sub 仔安督?
睇返咁多位工程Ching既建議,都係諗第二行好過。連登真係一個好有愛既地方,好多Ching俾左好詳細既分析,個人都無咁迷惘,依家搵下cic有冇燒焊或者揸機讀,水喉都有D興趣,再了解下先
落手做
想問下依家白紙雜咩價
Ching你依家撈邊行
郵差我有諗過,佢個分信技測好似幾難下,岩岩好似請左兩次人,應該有排都唔再請了
係條撚
咁bs4範入面,最搵到食應該係呢範呀嘛
但你唔講下你財政同之前撈開乜,成日話自己接受唔到冇路行,冇人幫到你。

你唔講都唔緊要,最緊要係你知自己想點,想搵飯食呢就大把路行,想出人頭地呢你要有啲資本再盡地一煲做生意(不過你睇下個市,你要好有眼光囉),或者你想入一行專業,退休前你會入到嘅,條路就kick硬,但係最終你會做到。

你四十幾冇人冇物,咪玩下輕鬆下,就算仙都唔仙下有鬼人在乎,係另一種輕鬆嚟,唔好畀咁大壓力自己
39歲 轉左行燒焊年半 疫情逼住轉行 宜家搵到人工高過之前個份(sales做咗13年,)大約搵5萬至8萬(睇地盤), 踏出第一步就自然知道點做,唔介意熱 燒焊佬係幾好 又唔使點搬重嘢 淨係焊接金屬
Ching 初初點克服到個轉變,等我有D準備下
我都本來報燒焊讀,點知要等半年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞