中年轉行工程,想問下連登Ching意見

333 回覆
33 Like 251 Dislike

初入行百屌成材

十年經驗

廿年經驗 一人之上 萬人之下
你想一開始搵幾多先?
你接受到升師傅都係得2-3萬
又要比大佬屌又要比客屌未做囉
讀BTEC做WS2
屌一條佬仲使鬼做學徒咩
咁睇唔開仲要做工程
40就繼續做廢工算啦
要諗就30前諗啦
考個車牌算啦
Btw 車牌依家都要等一年(未計重考)
你睇漫畫睇撚上腦啊
失眠,唉,條路唔知點行
認受性高唔高,之前有個報東張係咪讀BTEC?
我覺得呢個年紀唔使執著一定要電牌電工先穩陣

其他行頭正正常常做開應該都唔會太缺工作機會

個人愚見
唔高
但岩普通人轉行
去HKCE/CPE夜晚讀兩年HND就做到RSS WS2 max 3萬幾
當然最好去IVE讀三年Civil HD
讀d 垃圾HD 咁就一世,咪撚讀物理呢d junk science科目,去做保安好過啦

40歲一係就送外賣搵錢,再唔係可以考慮下上短期course 學IT Coding ,好過40歲人再做學徒
呢d落手做既工程只岩年輕人做,時間成本低,邊落手邊進修。

中年人其實做就性價比好低,同埋呢d大把後生仔搶住做

唔值得去做電工
邊洗呀 頂盡咪7年 你拿拿聲讀左bs/ee hd 畢業後再做5年野咪搞掂
依家IT行業係咪唔會請差唔多40歲人士?
係怕做到50幾俾人炒,講真依家咩環境大家都知,我覺得再過十年八年,保安都幾十人爭一個位,一諗到呢度真係覺得無路行
咁搵過第間囉,唔會間間都咁仆街,再者你都未有hd,呢家睇黎都冇咩用
Btw做冷氣好過做電,三思ching
捱得辛苦 - 不如叻架或者燒焊,有2~3年經一定搵得多過電工。

唔捱得辛苦 - 一律建議做運輸,巴士佬都28000蚊,的士佬就時間靈活d但無乜保障,好景時一定多過巴士佬。
80歲再講
最簡單咪搵間細main con簽學徒合約再讀IVE PTE Civil HD
讀完做細公司Civil盤Foreman/打理/AE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞