中年轉行工程,想問下連登Ching意見

333 回覆
33 Like 251 Dislike
做木工叻既係可以搵得好多
但只係做砌櫃既木工真係無L用
你原本條路行成點先?財政壓力大唔大?之後條路點行其實唔太重要啦喎,因為你做到退休都係20年左右,學習能力又低,你唔做下啲易上手嘅嘢,係人生最後時間搞鳩自己,如果你開心嘅話都得嘅
好認真答 正正常常做制櫃 可以做到你70歲 公司唔汁既話一定唔會俾人炒 但人工唔會高咁解
答你會

冇兒冇女就建議搵其他做,3份都係垃圾工
低volt,幾間大公司已經𠄘包全港一半工程,保養
去上堂考技能,拿個電牌啦⋯⋯
如果個人廢做咩位都比人屌,咩人都可以屌你個人自然放得開
真 揸的士搵到40-50k一個月
40歲先睇做工程 仲要連工程hd都冇
成世都唔知上唔上到50k水平
香港制櫃廠已經剩兩,三間(後期制作),未必包你拿牌…四十再去讀一個學位,要花好多時間,精神!
你都cls 就係唔熟個行情先上黎問 俾啲面得唔得
珍 要係間公司困身5年
做地盤年年轉, 啲公司廢時幫你簽 月月同老細叫雞都冇用
同埋如果囉牌諗住做睇伙
不如唔好入行做運輸搵下錢好過
刷鞋有用 但你形容到太誇
都要有實力 睇嘢長遠先得人歡喜
早讀書依然係最重要 因為唔係人人都夠意志精神捱到半工讀

鬼佬Main con 班eng當年咁辛苦半工讀書
頭髮攪到勁甩 得返半條命
低v佬做保養人工好撚低,連30k都唔知有冇
23k⋯⋯識埋電腦,控制等
唔好諗咁多
e 加醫療好好多人可以活超過80碎
你身體好嘅話可以享受多幾十年

搵d work life balance 嘅工開開心心過埋下半世佢
認真 建議你渣的士
ELV security 咪即係 g4s chubb honeywell 閪門子 atal 果堆,唔係窮途末路都咪走去做垃圾工啦,包你做十年都係咁
𠵱堆麻撚煩嘢
BMS 冷氣chiller嗰啲易學難精

本身成個市場都海量學徒
移民去英國算啦
弱電人工低無前境無地位,跑地盤差唔多全地盤待遇最差最受氣果班,跑保養收 ecall 收到連狗都唔想做,如果好人好姐我都唔建議佢地做弱電
咩人會適合做
同行吓…專利,獨霸
老師傅,一部notebook tune機,開機,唔會教人…
你目標係搵幾錢先?唔介意學徒低人工可以試下去學渣鑽石機個d,無乜學歷要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞