中年轉行工程,想問下連登Ching意見

333 回覆
33 Like 251 Dislike
不過對眼好傷
做工程已經慘
做機電仲撚慘
做狗都無咁攰
40歲毒撚
疊埋心水做屋苑保安算啦
做地盤裝修做得幾多年
去建造業報名,踏出第一步,唔好比自己有退路, 諗到就要去馬,有乜窮得過無錢,宜家仲有錢儲到,
有焊鏡,頭鏡保護雙眼嫁,道理同你直接仰望個大陽一樣,梗就死得喇,帶咗焊鏡 同你望其他野一樣 清晰舒服無分別
我老豆五十幾一樣轉到地盤,但你預咗捱,一開波佢係捱咗半年就唔做,之後又死死地氣做返,佢就係唔想做保安。

至於你月月清我都好明,你有冇打算輪公屋?你呢個年紀我覺得解決住嘅問題比一切重要
樓主好似忽略左一個問題,就係睇長遠,即係有門手藝可以做到退休。

你case轉行就一定,倉文搵唔到食,一味dup低頭做做做。

我自己都係建築->trading->建築,做番本行,要搵錢真係做地盤。

如果唔想太辛苦,無乜經濟壓力,唔想太危險,我建議揸巴士。今時今日好缺司機,睇廣告加埋班都$28000
做呢啲搵唔到錢 直接去地盤做
bs 4範
唔係冷氣就係電氣最大舊錢
但都唔夠泥水之類 最有地位
的確係 a牌重要係無咩用
Ching 有冇帶私伙口罩
有A牌做睇伙佬都係得20k-26k左右,A牌仲要做足5年先有可能有,第二啲地盤工種做3年已經可以成師收師傅價,電燈做3年可能仲係收緊中工價,你自己諗
遲醒好過唔醒

社會好現實,40歲好難轉行,所以認真諗清楚。
另外,地盤都係返一至六,有5天工作情意結真係唔好考慮

仲有。師兄唔係經濟問題可以睇下政府工,有d 要求好低,好似aco 果d
樓主你大概搵幾多先, 咁先知轉工個cost 係幾多

如果本身都搵唔多, 其實轉咩重新黎過都可以
三樣都唔好,讀個bim課程,做三年都三萬幾
直接去建造業揀個有興趣工藝上堂
冇記錯上足堂有錢收之餘 仲幫你揾埋工
勁 燒焊都有5~8萬
幫推,高質post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞