中年轉行工程,想問下連登Ching意見

333 回覆
33 Like 251 Dislike
對住呢個社會仲出死力

點解咁多人做地盤的士,諗諗
我自己不嬲帶,特別好似我宜家燒機焊 半自動 一定要帶豬嘴,如果燒手焊 好多人唔帶,
可能太長時間,同埋要同人打招呼掛
我試埋地盤工程,保安最後選項
渣的士啦 其實收入一D都唔差
繼續吹啦柒頭
Can't expect much
根本LZ活左40年人,自己有乜能力,長短處,適合做乜工,係乜類型既人都仲末有頭緒

活左咁耐点都知,而且體力唔得巳唔使做,睇LZ乜柒都做得咁又燒焊又揸機又盛,即乜柒都做不了

又走去試
有啲人適合出力,有啲文職,有啲管理,有啲技術人員,佢連自己係乜人都唔知,有啲人適合揸機

都過左大半世人而家先醒,能力好極有限,到學成都5年,做幾年巳5x,人地巳退休上晒高位

頭腦好既工,佢做不了,人地早佢20年開始,佢只可學一飯去做,一係做科文,但科文要讀又話頭醒尾,一係識人
6年前,d呀蛇已經上大陸睇制櫃廠,佢哋搵個985 211大學生黎跟單招呼,再搵個𡃁模咁款既工程師比真氣現埸試比佢哋睇,兩個人工都係各自8000蚊,香港點玩
冇玩啦 呀豬呀狗都請咁易入咩
Ive 就基本
呢啲btec 冇人會認
白紙更加唔請
Rss 員工
唔好當rss 係乜人都入得先唔該
咪係 唔好諗住雜工都入到啦
冇玩啦 讀hd 完到先講啦 聽連登仔9up 話易個啲 入去讀下再講 返夜晚 又chur 又多exam lab assignment 畢到業再講 仲難搞過top up
身體仲捱唔捱得?得的話唔好攪咁多直接撈紥鐵,兩年內要人工一定幾皮野一個月,做到十年之後就轉去建造業做教師,做風火水電唔係唔好,比你做一間垃圾公司做夠五年佢先話唔肯簽電牌你就浪費晒啲青春
我去見工,hr 問既問題同Ching講既都幾相似,我覺得自己既情況可以選擇已經好少,
我上網睇,紥鐵連平時做開運動健身個D都頂唔順,Ching係咪做緊?平時工作上實際係點?
近東莞那間,包車上落接送,有午飯食
做下photo record,test report ,
現在一倉櫃好平,relay 刀掣都自由配搭,
都唔洗下下櫃廠加

史前要谷櫃…用大散熱,大排風扇…經典
出名買cert... 係都找間半政府,半私營機構合辦課程…或者申請大學副修課程再上學位課程…捱五年左右…
體能唔得巳唔駛諗,一陣工傷咁就一世
RSS有幾難入呀 垃圾工
咁你做咩咁巴閉呀
不會係RSS 垃圾contract工啦
樓主都係去考返個車牌就算啦
40歲啦,唔係一直做開嘅話弱雞體能點做地盤
遲多兩三個月熱撚到你暈低都得
老老柒柒太遲醒,上面係咁點你去讀呢樣讀個樣
呢個年紀同能力仲讀唔讀到上去呀
車牌就一定會考,叫有條後路,地盤會試下,唔得既話認命躺平過埋佢算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞