中年轉行工程,想問下連登Ching意見

333 回覆
33 Like 251 Dislike
係咪新菱安樂果啲?
唔關事啦,你個d真係學徒滿師可以攞牌,要讀書個隻黎,直接去做d燒焊,渣機個d學徒咪得
咁老實講 有B0牌 叫做6-7年以上ELV經驗
入data center等退休啦

係開夜辛苦啫
學plumbing好過啦,去水記考埋牌,移民大把出路
珍 做水好過做電 人工差唔多 但水唔會死人
不恥下問
冇乜野
咁先叫能屈能伸既大丈夫
香港考lic plumbing要搵2個持牌人簽名推薦,
外國去做都要考技巧…
代理產品大公司,專屬工程部

安全主任,讀一年part time 拎dip,儲1~2年文件註冊
你係唔係用錯成語
定串緊人
一路做一路考。最緊要行頭夠濶,消防冷氣都要做水喉,無大工程又做得住宅裝修維修
睇下你公司對你點,
制櫃同保安最後都係要拎電牌先可以單拖/做主管位, 好多公司都用無牌做藉口壓人工, 而且唔少公司故意唔出證明令你申請唔到
大電就危險D, 而且D文件野其實都好煩
保安其實做到好雜, PA,天線,電腦乜9都做
純保安應該得蚊型公司, 好處係暫時無乜點聽過ELV既工業意外
BEM唔熟

你想穩陣攞A牌首選做制櫃
但你問邊份有前景, 我反而睇好保安,
23條之後,智能燈柱,人面辨識會全面進場, 只係時間問題

最緊要見工時問清楚間公司簽唔簽到 / 同會唔會簽電牌比你
有D公司話會簽比你, 但其實只係用其他方式乞封信比你
我反而覺得學水喉有得諗,有水喉工牌跟住自己接job做
水記驗水,嚴格了,要計數!
公司好自保,唔係咁容易簽什麼証明,
我做安督,都唔肯証明⋯⋯
你計劃轉行前,考慮返學時間應付得到!初起步勁困身!累
前排pass 左a 牌 讀緊水喉
實際情況真係有d似。
唔好聽上面講做elv 防盜呢種垃圾工
政府project 你唔會惦到 因為益哂大陸公司 自己友
依家好多大陸公司進場 就算你公司接到
關你撚事咩 你未又係咁既價錢
你做地盤elv安裝 最多係屈下喉 放線 全部下欄野
最緊要係 全地盤最低人工 人地千幾 二千蚊一工
你得650
地盤好多工 唔洗呢揀呢種
最要唔係舒服工黎
人地有飲茶時間
我做過 讀埋書 轉埋N展
轉埋行
堅唔堅
請個冷氣𡃁仔扶下梯遞下十字批都800啦
你講得岩Ching ,我都過左差唔多一半人生,諗深一層我好似係接受唔到自己已經無咩路行呢個事實,近排真係做咩都提唔起精神,個人好撚迷失
學燒焊好唔好呢Ching?
考左車牌先 考車牌越黎越貴
10年前先6000幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞