中年轉行工程,想問下連登Ching意見

333 回覆
33 Like 251 Dislike
無計啦
樓豬想轉行預咗咁
一係讀BTEC做影相佬
是但搵個bootcamp讀啦,2個月完成之$60000x13個月 easy
唔好諗公司會幫你簽A牌啦
玩柒你 唔比佢跳糟 唔簽都得
5年後比條毛你都得
哩D九成口講口賠,到時都唔知仲係唔係果個人,5年後話無記錄又等
睇咩公司做邊一類啦
物管工程頭兩三間大公司易好多
夠鐘就自動簽比你咁濟
你肯讀書多數都就你時間,考試假溫書又會比你
不過樓主呢個歲數就真係算罷啦
你講下以前有d咩工,可以點幫到件事好過
吊索工
保安學徒 無人入行做嫁啦
有都係讀完大學 細電做N展
唔好哂時間
做揸的士 都有前途過呢份工
同埋d弱智 你做安裝
去做電燈佬學徒 高起高一半人工
打錯弱智=弱電
不如我認真教你 上網睇吓有邊d隧道工程 最好揀僅餘嗰幾間外國公司 send CV去做最低層嗰啲職位 記住係咩職位都唔緊要 跟住入到去日日袋定幾包煙 周圍請人食煙 r人教你揸車又好 揸機械人又好 幾年內考個牌 40k -60k 完全冇難度
完全冇吹水 前提係你要好抵得諗 等啲大哥欣賞你
好多個同事都係禁樣爬上去 呢個方法只啱做前線勞動人員
工程書經理嗰啲冇用
唔試下做地盤管工?
另外D人話地盤保安都唔錯
B踢垃圾cert,唔識人的話,只係牆紙一張
而家RSS都開始唔屌B踢啦
Ching 應該撈左好耐,個經驗幾現實貼地
Ching 真係好有用既分析,如果你係我,你會轉咩行業
去到50歲無人無物嗰時咪燒炭算囉
我兩份都係Facebook 搵,本身諗住讀cic3個月先入行
點知想讀嗰啲全部等半年以上,咪直接搵白紙入行

墨斗成日請白紙,易入行啲,不過你預頭個零月完全唔知點解啲嘢要咁做,我都係轉咗做泥水先明返之前墨斗啲嘢

其實一開始唔洗太執着做邊行,轉吓轉吓就會搵到啱自己嘅工,早啲搵份工比自己適應環境同天氣好過
學徒收under 35歲
個個話辛苦想轉行,又嫌搵唔到工,
但係偏偏冇人考慮做升降機/電梯 ,雖然人工低過保安,但係都高過清潔架
點解焗住要轉行人工太低?裁員感覺高?
你轉咗電 成功拎個A都係2萬頭人工咋喎

點解唔考吓郵差 政府文員嗰啲
安穩渡過人生就算
同意上面巴打講人到中年唔好諗咁多又捱又轉變
徒勞無功增添壓力 本身又唔係等錢養妻活兒

轉行有好有壞 未必如意
見師兄你講話咩學徒低賤下欄
好坦白講 本身學歷低嘅無論輾轉到邊都係做下欄位俾人玩俾人點做人哋唔想做嘅workload

工程界玩法更加係識人>識字
睇過咁多位 Ching建議,以我年紀睇黎都係去地盤搵份雜工試下,好過去學電,最少五年經成本太高,又唔係肯定有牌
明白去做學徒肯定係低賤下欄俾人玩,其最我最怕捱十年,最後連基本個牌因為人地一個想法就無得出,我到時肯定會痴線
咁我可以收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞