中年轉行工程,想問下連登Ching意見

333 回覆
33 Like 251 Dislike
我做左十幾年工程,捱到五勞七傷40轉左行
做lift 做學徒同譚仔阿姐差唔多
有牌都係靠當更
就算無技術既,呃下飯食都無咩問題
專業又門欖唔高
知唔知自己講咩
傻鳩先做冷氣
風火水電乜柒都要識人工又唔係特別高
利申前冷氣佬
做電慘過食屎 電牌難攞 最垃圾既a牌都要你捱5年

5年內你係學徒 個價分分鐘衰過你樓下間7仔
5年後仲要睇公司既心情 睇你唔順眼or唔想冒險 唔簽牌比你
唔滿意呀?走囉 走左你轉新工重新捱5年 再捱5年賤價

好喇 辛苦攞到a牌 你以為一天光哂?
上jobsdb望一望 物管維修 酒店維修 全部要a牌 但開價23-24咁上下
你走去做5年水喉佬 木工 燒焊 乜乜柒柒 都一定高過a牌電工

利申:有a牌 好後悔
去考車牌先
d學徒 睇落好輕鬆
實際上 要好爛做既年先頂得順
A牌睇落好多工請
但落到手 屎渠都要你通
因為保安好撚辛苦
支持
即係唔洗諗

簽A牌難過選港姐
一係公司直頭簽唔到
燒焊好傷身,木工感覺好夕陽工業
做水好似好啲
做it
起薪4萬
幾年後6,7萬
難得黎回報又要唔撚高果下先乞人憎
你話有牌保你30k 我覺得合理
保23-24 都當係寶 cls
師兄而家係做緊咩,一直都心急想拎電牌
呢行長工都係閪架喇
冷氣中工出月薪都係差唔多呢啲人工,都係要a牌
5年唔包簽真心on9
我依家去咗行船,間間都一定簽,d公司驚死我哋唔考,一年就得仲要可以考定等公司簽左即拎
轉左行
而家呢行既白紙價=之前做有電牌維修師傅再多d 先知a牌幾咁低賤
酒店多數貪佢年尾最少有三糧啫
物管好似住宅商廈就返去退休生活
23-4又好多做就好走人啦,搵鳩笨咩

利申:做緊住宅盤,日日好似退休咁
我都係出去做白紙仲搵多咗
CLS工程
行船咁正如果我單身+老豆老母唔洗我照顧既話 我都想做
唔係不能離職
而係如果你封信比emsd有問題嘅話
你好難搵返舊公司幫你出多次信
以前去d酒店仔整冷氣
入面個A牌佬都係9下9下等退休
本地船姐,依家好缺人
好多都係衰呢樣
唔知份電力工作證明係好撚柒麻煩
寫錯寫漏唔啱格式就仆街了
以前好似可以鳩簽
越搞越多嘢
知都冇用 emsd隨時可以改格式
我同事1 take過既文件 1年後我攞去改下個名同身份證日期send比emsd 都係咁話呢度唔得果度唔得
40歲就算數啦,又唔係做開,仲諗住考a牌,考撚完都等退休啦。
你做開咩垃圾工?走黎做地盤又揀份人工最低嘅學徒做。
你知唔知自己想點嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞