[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(18)

427 回覆
9 Like 0 Dislike
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/14750.html

大部分時間情緒持續低落,例如感到沮喪、憂愁,無故的哭泣或欲哭無淚
對以往有興趣的事物失去興趣 ( 甚至對孩子也失去興趣 )
食慾不振
失眠或早醒
經常感到疲倦及缺乏活力
難以集中精神及作出決定
自責內疚,感到一無是處和絕望
過分焦慮、煩躁不安

睇下中咗幾多項
大學前幾年試過抑鬱症
仲比人送埋青山,個陣繼歷分手,屋企人呃錢,做照顧者,差d踢出校等經歷,曾在天樓自殺。

呢家都叫好返(祇係有時因為人地做野5岩損害自己利益傷害我先情緒激動

各位抑鬱病友,唔緊要ga, 千其唔好比壓力自己,所有唔開心係因為你睇野的角度造成或者現實的一些傷害。當你明白,唔再care人地的事, 接受同慢慢改變自己睇野角度or情緒轉化, 然後現實有轉變就係好開始。

藥一定要食 ,唔好嚴重先食(我知好多人係咁),窮的就揾每區都一定有的免費精神情緒社工。你年紀後生就揾番後生的,最緊要係你覺得佢比到力量你心理上,呢個就係岩你社工的準則。

個病會好的,最緊要你都幫自己
辛苦你,我以前抑鬱症所以都搞到分手 ,呢家都唔怪我ex的決定。希望幫到你因為我以前係嚴重超級負能量的人。

你應該要抖下, 你愛佢就應該同佢講你因為佢講邊d說話而好5開心,同時表達你愛佢,希望佢尊重返你。例如話我愛你 ,但你成日話咩咩所以我點點.我希望你點點,咁樣我會點點點。

我係抑鬱症期間做過抑鬱症患者的照顧者,所以我經歷話俾我聽自己的健康ok先會照顧到人。你信我,唔係你情緒健康會直插水底。負負5會得正,同埋你内心一定勁多怨言同有苦說不出仲加埋情緒積埋會爆發。

休息下la巴打,唔好俾佢的情緒影響自己,你要contro下。情緒病人衹有自己先可以走得出即使你伸手去幫同拉佢。
多謝你 但好多時真係會好固執
咁試下唔好咁固執,用多d角度睇一件事。
希望 固執左太耐了 已經分唔到自己係點
想問下有無巴絲精神差失眠去做針灸 有無用? (抑鬱
想知+1
琴晚去咗睇「社區精神醫學深造文憑」醫生
覺得都唔錯 仲好過睇專科
至少真係肯聽我講嘢先
西藥有好多都係治標唔治本
是,星期六日紅日休息
翻新工一排已經見有跡象生濕疹
邊間?
越早睇越好 藥的劑量都輕d
打份工姐,唔洗太上心
冒險樂園
入過未?
明顯抑鬱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞