[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(18)

706 回覆
12 Like 0 Dislike
以前要靠wellbutrin 黎boost energy 而家終於唔洗食
有冇巴絲打食過Nalion 0.25mg鎮靜藥同
Lamotrigine 25mg情緒穩定藥?

上次覆診,我臨見醫生去咗洗手間鎅手 如實同醫生講
醫生話因為我最近喺覆診比較頻密咁做
於是有個機制 我可以喺等見醫生時 頂唔順嘅話
同診所姑娘拎鎮靜藥食

最後琴日我差啲頂唔順又鎅手 於是今日同診所姑娘講
想醫生開鎮靜藥 俾我有需要食
但最後我都係頂唔順 於是提出想今日加位覆診

原本醫生想等抽血報告結果出嚟先將Abilify轉食Lamotrigine,因為Lamotrigine有啲人食完會出疹
今日醫生都寫定封信俾我頂唔順時入院較藥
寧願死都唔想入院
可能我醫生比較保守
我今晚開始食連續5日 Lamotrigine 25mg
之後7號至12號開始要早晚各食一粒 25mg
巴打你皮膚痕嘅情況有冇改善?
有冇人睇過聖保祿醫院精神科?
在職照顧者 照顧一名完全癱瘓老豆近年半
食飯,大小二便都要係床
老母都年近70 自己一個又照顧老豆唔掂

發覺完全兼顧唔到工作 愛情 家庭,個人好壓抑
睇唔到前路 年幾以來,每日訓3 4個鐘
每朝5點幾強制自己起身,空閒時間要standby照顧起居飲食

啱啱被條女飛埋,,好似鬆一口氣,顧小一範
但發覺抑鬱情緒出晒來
可能要睇睇醫生 唉
兩隻都食過
Pristiq對我嚟講有用好多
阿媽有躁鬱症入院好多年,之後keep住食藥,差唔多8-9年冇復發,但係最近因為老豆生cancer,搞到阿媽復發,入院3次,頭兩次都係個人異常hyper,無法溝通,但係入院之後好快出院,而且可以恢復正常。 但係今次入院接近3個月,而且出院後依然無法正常溝通,個人好down,會忍唔住撞頭,同埋忍唔住尖叫,有冇人試過類似情況。
入過未?
終於睇到醫生
今晚開始食藥
希望黎緊會開開心心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞