[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(18)

706 回覆
12 Like 0 Dislike
報999
你揾社工幫你轉介 會易啲
日日都想自殺,但食完藥變驚死咗,活著又好痛苦
醫務社工話要醫生先得 我都有屋企人做社工
幫唔到 一定要醫生
我私家噴一次8000(total 2支藥)
保險包唔包好過食藥
我睇私家 因為試咗第一、二線藥
但效果未如理想 佢建議我用噴劑Eskatamine
不過醫生話 私家診所處方好貴 講緊係五位數字
所以寫咗封轉介信排公立 講哂我食過咩藥
建議公立處方依隻藥俾我
但我見完護士做評估 分流為Cat 2
都要等6星期4日
公立唔會開噴鼻
而家公立開副廠藥慳錢
精神科藥物建議用返正廠
貴都要
醫生有冇話噴幾耐
一年噴幾多次
無買醫保所以唔知
不過噴完鼻都要食藥唔係噴鼻就唔洗食
隻藥有計療程,頭8次好似係基本,之後先係鞏固期
宜家睇返紀錄我應該噴咗14次
咁就洗咗11萬
咁你覺得有冇改善
咁當時一定係有改善,起碼無咗suicidal thoughs先
諗嘢都會正面咗
不過到宜家復發問我再唔再噴鼻的話我就不了
因為噴鼻嗰陣我覺得啲副作用好辛苦
有咩副作用
噴完會暈會眼訓,會血壓升高
有可能仲會嘔
所以噴之前兩個鐘唔好食野飲水
噴完鼻要響clinic 抖兩個鐘先俾走~
想請教下各位 其實我呢個情況算唔算有問題
好耐以前俾人玩感情 分手之後隱蔽左大概兩年
覺得好大壓力 成日諗點解冇人愛我
連屋企人都叫我去死
好鍾意喊 一激動就抓到自己d手臂損曬爛曬
keep住做咩都冇動力
然後慢慢走出黎開始嘗試接觸外界之後過多幾年又俾人派帽
之後一發不可收拾 無時無刻都係度喊
食唔到嘢 瘋狂反胃 好想死 有諗過結束生命
脾氣暴躁到痴線 跟著靠朋友陪伴鼓勵走出黎
然後開始養寵物去做精神寄託
成日覺得只要有佢地我就乜都ok
但係近年工作方面開始遇到好多壓力
試過無啦啦覺得自己抖唔到氣 開始瘋狂吸氣呼氣最後搞到自己過度呼吸 半邊身麻痺左郁唔到
自此之後 成日覺得自己好焦慮好擔心一d嘢發生 乜都好驚
然後就會開始抖唔到氣瘋狂吸氣
個心明明冇做劇烈運動都會狂跳 覺得有種心慌嘅感覺
如果遇到一d令人煩躁嘅嘢就會開始食唔到飯 瘋狂反胃 訓唔到覺
其實我係咪應該去睇醫生
咁你而家靠口服藥?有冇見心理醫生
請問邊度郁啲就捉入院?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞