[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(18)

408 回覆
9 Like 0 Dislike
想死 點解呢個世界冇野令我開心
想請教下咁多位
我同對方分左手
其中一個原因係因為佢有情緒病
佢早2日好辛苦果陣有搵我
同我講左好多野
我不斷支持佢鼓勵佢
咁我究竟係要係佢身邊支持佢?
多關心佢定係要點做呢?
有時驚搵佢會煩到佢
因為我搵佢佢都會覆下我單字
起碼知佢個人係邊
同埋佢覺得我對會好
佢話佢唔想拖累我
我驚我係佢身邊會變成佢壓力
佢覺得對我唔住
但佢有野又唔敢同屋企人講
一係就收收埋埋
一係就係同我講

利申:被分手,希望有人可以解答下我,我都覺得好無助
因為佢都唔想去睇醫生
打錯字
佢覺得我對佢好好
所以佢唔想拖累我
醫生唔同意我做TMS
我唔爭取我連血清素都唔比我食
醫生話我係Bipolar II
明明兩年前只係同過醫生講我開心左幾個月
岩岩萬念俱灰走左去針灸 有精神返工放工有心機打下機己經當贏
中學果時以為朋友事必會聽你呻
點知講太多比個班好朋友遠離 我果時先知自己煩膠
決定唔再打擾任何人 前幾年撞番其中一個中學同學
佢約左我出黎道歉 我其實無嬲過 只係我已經唔識點同人講所謂心事
到升左U 識左班FD 有家姐有細妹有兄弟
以為呢班係人生入面既Best Friend 但都敵唔過時間既洗禮
畢左業大家由八九個人一個月見兩次
到各有各忙而家一年兩三個人見兩次
我而家只係想唱五月天首乾杯
我由細到大都冇朋友,所以冇乜人可以同我傾計,社工都為我擔心。

我由2018年發病(抑鬱,焦慮,強逼症,underlying Aspergers)至今見過好多醫生(私家公立都有),臨床心理學家(私家公立都有),但都幫助唔大,另外有見社工,職業治療師。

而家食緊下面堆藥:
1. Fluoxetine 80mg daily
2. Mirtazapine 45mg at night
3. Aripiprazole 25mg daily
4. Olanzapine 15mg at night
5. Clonazepam 0.5mg three times daily when necessary
6. Lorazepam 0.5mg three times daily when necessary
7. Pregabalin 250mg in the morning and 250mg at night
8. Lithium carbonate CR 800mg at night

之前試過下面呢啲藥:
- Sertraline 200mg
- Escitalopram 20mg
- Paroxetine CR 75mg
- Fluvoxamine 100mg twice daily
- Clomipramine 150mg
- Duloxetine 90mg
- Desvenlafaxine 100mg
- Quetiapine XR 300mg
- Quetiapine IR 250mg
- Risperidone 2mg twice daily
- Amisulpride 100mg
- Sodium valproate 800mg
- Alprazolam 0.25mg three times a day
- Bromazepam 1.5mg three times a day
- Zolpidem CR 12.5mg
- Zopiclone 7.5mg
- Melatonin 3mg at bedtime
- Hydroxyzine 100mg
- Propranolol 10mg three times a day

之後做埋TMS,但幫助唔大。又試過入院三次較藥,我唔想再入。我知道esketamine公立醫院有,但要入院做。我仲可以做啲咩?有咩藥可以一試?
潔癖算唔算抑鬱?出親街都好痛苦
潔癖屬於強迫症嗰類。
睇你情況 我強迫症到抑鬱
可以試吓靜觀
試過,幫助唔大
神農氏嘗百草
巴打一日食咁多藥,副作用大唔大?
大㗎。反應遲鈍咗,攰咗,體重增加咗,專注力、理解能力、學習能力都差咗。
呢D野係咪跟人一世嫁?
未必。例如體重增加,只要停咗olanzapine, aripiprazole, mirtazapine就應該會慢慢瘦返。
想同咁多位爸打講, 好似間諗通左, 唔明點解之前咁唔開心
大家加油
你好勁,我食risperidone 2.5mg,已經攰到處理唔到日常生活。最後未自己減到0.5mg. 嗰人先清醒啲
可以試吓轉aripiprazole或者lurasidone,應該會冇咁攰。
自己己經減到0.5mg,食咗一排冇問題。 嚟緊想cut埋佢。
有無d咩supplement可以令人放鬆,唔好諗咁多野?

越嚟越瞓得唔好,好難瞓著,其實無咩野諗又好多野諗咁,停唔到落嚟

食咗一排magnesium係好d,但呢排開始無咩效

(又唔覺得自己有去到抑鬱/焦慮個d程度)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞