[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(18)

279 回覆
9 Like 0 Dislike
被ban了 入唔翻
tg死咗 等一陣會解返
新入post會員
自從生左B之後, 小朋友依加4歲幾
個人都keep住覺得精神壓力好大(本人全職媽媽)
而且脾氣好易暴燥
以前好小喺街度罵人/什至乎唔會
依加岀街一有小小野trigger到我就會想罵人
例如: 同個女喺醫院等拎藥, 個女肚餓想趕返去飲奶(當時半歲左右), 但佢地攪左好耐都未有藥拎, 個人一急就忟憎, 就會去counter話啲故娘
但冇事既時侯大多數好有禮貌對人, 笑臉迎人咁

而且個人唔知點解會成日唔想岀街見朋友, 又會邊度都唔想去, 有時會涼都唔想沖牙都唔想刷, 只想留喺屋企, 覺得禁電話/煲劇唔洗用腦好舒服
但又唔知係因為年紀大左+生左小朋友湊得辛苦所以變懶左, 定係其實情緒有問題

仲有一樣就係做乜都冇心機, 做乜都冇興趣咁, 個人成日悶悶不樂咁, 好多野都係為做而做(例如女學校啲勞作/活動)

失眠都試過一排, 但依加又OK返
繼續...
見過社工, 社工都係介紹啲育兒/照顧者既機構比我, 等我識多啲同路人, 參加多啲減壓活動, 覺得作用不大
同先生傾過, 先生都係叫我做多啲運動郁下個人

啱啱行萬寧幫屋企人買supplement見到呢隻可以減壓同舒緩情緒, 有冇巴絲打試過?
緊張小朋友我覺得每個家長都會
但如果長時間冇原因下都覺得唔開心就應該係
有無人食過哂duloxetine同pristiq兩隻藥
可唔可以講有咩分別 覺得邊隻好啲
本身只係焦慮 上年好好多 然後今年年頭太多衝擊而抑鬱 然後焦慮同時復發 再確診埋思覺失調 覺得人生已完 唔會再好返 唔會再係以前嘅自己了
軀體化沒完沒了 每年都有種唔舒服 食住藥都係咁 絕望
飲咗半盒,感覺還可以,可能我的焦慮同大家比唔算太嚴重,不過後期直接走咗去睇中醫執咗兩劑調理下
睇咗幾個臨床心理學家都幫助唔大,可以點?
女朋友有抑鬱,真係覺得好辛苦
我唔敢同佢講我覺得好攰,我驚加重佢情緒
佢好似見唔到我付出,好易覺得人地唔愛佢,一有咩我做錯(佢覺得)就會話我唔愛佢,成日比人咁講,我真係好辛苦了
入邊間都唔好入葵涌醫院,個到啲護士周不時會無啦啦打病人
(可以Google 葵涌醫院 打病人)
我食duloxetine 冇效
Pristiq 食完初期係好到以為自己真係可以好得返
不過又有好多嘢不斷重複哋Trigger我
而家食到最高劑量都係咁depress
真 連屋企人都屈9我詐病
好想死但係我都好怕屋企人接受唔到會一齊抑鬱

https://youtu.be/OQEg7yxCKrE?si=Uxz9m6ueR_xQSE8h
認得你喎 依排點
正解
hello塵巴我完全冇好過
你呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞