[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(18)

735 回覆
13 Like 1 Dislike
咩工咁緊要 緊要過你健康
多謝你鼓勵,及分享經歷比我知

我果日低落既時候,見到你回覆其實心情有平伏啲。有時係想唔比佢影響都好難,其實我本身已經係超級情緒穩定既人,但係當埋嚟既時候,唔處理又會比佢覺得逃避,處理佢自己積積埋埋都會攰。我而家自己日常生活能量都有受到影響,伴侶埋怨自己既時候真係好辛苦。

我都唔知自己繼續用心同佢一齊面對,係唔係真係幫緊佢,我而家係有講到佢上次有咩說話會傷人,希望會改變關係。

希望佢早日康復
啱啱見CP 佢想捉我入院
極力反抗先deal到下個禮拜一返去見佢唔洗入院
大家打個丁 relax 下
巴打你點呀
話說今日個故事就咁嘅:

抑鬱到便秘所以去咗睇普通科睇吓有冇藥食,跟住後尾就問我Mental State點,我同佢講完我啲症狀佢好似想直接白車送我去醫院,極力反抗先俾我拎佢開嘅嗰張轉介信自行去急症室(咁過咗海梗係神仙,睬佢都有味

跟住就到part2去醫院見CP
我同佢講我好抑鬱(公立醫院個系統冇寫我depression,淨係寫咗emotional disorder with PTSD and Depression Symptoms
跟住問我有冇想死嗰啲 咁照實咁答

然後佢就覺得我好嚴重想捉我入院,仲諗住搵主管醫生入嚟傾,後尾又極力反抗先俾我一個禮拜後返嚟覆診

根本入院就唔撚有用
你話較藥嘅話,有得試嘅我都差唔多試晒咁滯
ECT/ TMS/ Esketamine 又話我未夠18歲
入院最多都係可以見CP見密啲

而家嘅狀況唔係好返到學,就算返到學都一定遲到早退

You’re not alone, 我都差唔多1000日
個狀況係越食藥仲越衰
其實我會有少少希望自己bipolar
人哋至少有開心嘅moment
我點解會冇

我問醫生點解我會depression ,佢話我係唔好彩
抱抱你,你係很重要的,起碼對你自己嚟講係重要的
中學生?
唔知啱唔啱post
最近係醫院覆診 轉介咗去精神科做強迫症評估
但做果時 佢又有問埋抑鬱 暴力傾向果堆
我見佢樣樣都有比分我咁濟 想知果個係咩評估嚟

約左2個星期後第一次見醫生
但個護士已經講左應該要食藥

唔知有冇同路人分享下食完藥個人會點
兩個禮拜都好快喎 應該當你緊急新症
其他傾向嗰啲其實都只係評估入邊包埋嘅內容
評估完佢會同醫生講,但係醫生都有佢專業判斷
緣份呢d野好難講
我都對住屋企人
一到20歲仲要生埋癌 更加同社會脫節

10幾年黎幻想有遇到另一半會點點點
(但其實內心又覺得冇咩可能會遇到肯鐘意上我咁既人)

點知一次無啦啦遇返中學同學 就一拍即合

以前點忍 化療 手術點捱果堆野
會突然覺得唔再重要

所以真係想同你講句 雖然依家好辛苦
轉機可能黎得好突然
到時你可能突然覺得之前咁困住自己既野
其實唔太重要
個醫生話d藥會轉數慢
所以有d人都唔想食
食左思覺失調藥超過10年,啲藥係會令人反應好慢,用唔到個腦,個人變成好蠢咁,同埋成日覺得攰,又訓好多

係最近2年轉左amisulpride, 同埋減左藥,目前食緊150 mg,先發現用得返個腦同埋反應快左,但又出現其他副作用,出現婦科病,好難搞,依加醫生又開多左另一隻思覺失調藥可以降低婦科病果種物質嘅分泌,但都係test 緊,目前仲較緊個份量,因為佢開多左另一隻思覺失調藥,但原本食緊果隻嘅份量冇減到,咁樣變左total 食嘅劑量係重過原先,所以又出現個人攰,訓多左,個腦又反應唔到嘅副作用。

想同各位都有思覺失調嘅人講,其實如果食完藥係穩定冇覆發嘅話,應該要差唔多時候同醫生提出想減藥,如果減左藥隔2年又冇覆發,應該提出再減藥,如果一路減都成功,最後就唔使食藥了

一食藥,個人真係冇活力,成日攰,又用唔到腦,好影響返工同生活,各位可以同醫生傾傾自己情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞