事實就係深圳創新方面好過香港好多 不服來辯

695 回覆
74 Like 287 Dislike
不如話如果你係李嘉誠個仔, 你唔洗上連登9up
邊有咁多如果

事實就係深圳一直發展唔起, 人工一直都係低到仆街

香港最大優勢 就係無論點差, 人工都係你地深圳幾倍, 可以去深圳做大爺
咁深圳有咩新發明??

又係講左幾百萬次既 電子支付??
https://lihkg.com/thread/3645256/page/1
港人北上消費被當「現金奶牛」 深圳按摩師:沒有香港人就沒飯吃了

你深圳同胞唔係咁講
大陸既 電子支付 係令到外國人唔想去大陸旅行
家陣大陸既外國遊客 一年比一年低

但大陸人仲覺得自己領先全世界, 好威威
大陸有個小編報道過,只係深圳就有7成餐館或飯店用地溝油,你慢慢享受
你以為自己唔係中國長住緊咩
香港唔係無人,係做到都無人理啫

https://www.reuters.com/article/idUSL4E8DO1BR/

20年前火星任務香港人做嘅儀器已經去火圼,中共先講緊載人飛出地球
樓主講緊深圳, 你搬上深圳長住未??
咁快轉做深圳
你係文盲定係唔識睇user 名
中國仔
你又話大趨勢
點解仲未去深圳住??

即係你唔跟趨勢??
大趨勢係比香港人
無如果就無討論空間啦
人工低=發展唔起?係咁理解咩?
大陸一直都係人工低/老翻,靠呢兩樣野起家
用呢兩樣野黎換取吸引其他國家/商人當地設廠投資之類喎
係發展唔起就無咁多高樓大廈啦
呢兩張牌一路都打得好地地
係習大大將一手好牌打爛晒
留香港
不嬲都係
有好多野就咁俾深圳食左
高樓大廈多就代表發達??
咁菲律賓, 緬甸, 都一樣好多高樓大廈, 唔通又代表佢地好發達??
要起高樓大廈有幾難??

用深圳前海金融區做例子
前海區 起到周圍都係商業大廈, 睇外表好似 中環咁
但之前有記者入去採訪, 原來根本無人投資, 所有商業大廈內部都係 空置既, 成個前海區 好似末日城市咁, 街上得幾個路人
你會唔會覺得前海區發展左??

而且大陸各地都有 高樓大廈, 係因為地方官員要谷GDP
所以一直大興土木, 周圍起樓......唔理有冇用, 總之起左先, 只要谷到GDP就得, 起完放係到封塵都無所謂
但代價就係地方負債90幾萬億, 要全國老百姓世世代代幫手埋單

不過我認同你最後一句
如果胡溫繼續執政, 穩定發展, 大陸可以有一日真係慢慢超過香港
但維尼一上台就打爛成個局, 家陣大陸同香港 基本上係同病相可憐
LM
跨境學童 都辛苦, 仲要跨境返工
留名
留名
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞