事實就係深圳創新方面好過香港好多 不服來辯

695 回覆
74 Like 287 Dislike
冇辦法
事實擺在眼前
如果你離開咗香港
證明你身體力行表達自己對香港嘅不喜愛
如果呢一方面留喺香港
另一方面唔肯接受香港融入中國呢個事實
自己好自為之
你返工就落香港
放工就上深圳
咁係兩邊都喜愛定不喜愛
其實好睇政府嘅取態
私人市場跟隨政府
政府未必會減薪
會引起好大反應
但係凍薪就反應細好多

你網購買其他地方平嘢唔會爽
有冇其他地方都會有通脹
iphone只會年年加價

講緊收錢部機冇電都係唔得
香港最大問題真係地産
你用rentsmart?
我比較過幾個平台
手續費勁貴
邊度人工高就去邊度番工就係咁簡單
深圳人工高過香港 我自然會過去
講緊入面啲小程式
我book 酒店用Agoda 呢啲app
或者官方app 例如Marriott
全世界通行

去Avis / hertz 租車又係一個app + Apple wallet

我買機票,用官方app 買完直接將boarding pass 放入Apple wallet

會員卡又係可以放入Apple wallet

基本上我冇network 情況下,撳2下Lock 機制就可以開到晒啲card呀,預約資料出黎
有獨立思考能力既黃絲會標籤樓主係5毛
就算樓主話太陽由東邊升起都會負評
特首比覃偉中做埋仲好
香港97年之後就已經係支那一部分
你話香港人做支那賤民
見下之意即係本身唔係
唔好意思
我一直都係睇咗著數
傻西先講政見
拋頭灑熱血
最後都係成為犧牲品
深圳人工高過香港先出黎開po等港燦幫你含撚仲好啦
無錯,事實上同你用 chrome 將啲嘢加到我的最愛一樣,
佢唯一做多咗嘅喺佢 default 幫你用你 wechat 個 a/c login 咗
但手機只要你有powerbank就可以充電
大家咁話
留名等睇中港同胞自出自入
頭先我唔否認我係中國人
因為香港係中國一部分
你都係
其次我只係講電子支付方面值得自豪
我更想帶出嘅係香港嘅落後
成個支柱過份傾斜下一個產業之下
坦白講00年至20年真係靠中國
但當中國唔想再比生意香港嘅時候。。。
外國一樣得 一個wallet qr code credit debit card 齊哂
重點係過數快過哂你中國果d app

落後撚唔會認自己落後架啦中國人
冇計啦 你破壞個討論在先
唯有學你用呢啲手法
講真如果你咁反中嘅
不如早日移民
咩係寶寶笑
退一步講 香港搞成咁係因為政府搞成咁
你咁樣係咪反中國政府? 要唔要報國安拉鳩你個支那人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞