事實就係深圳創新方面好過香港好多 不服來辯

695 回覆
74 Like 287 Dislike
我的確係講得啱
你駁唔到
你呢d concept,
咪典型嗰d唔用個腦出離做野、
撈唔撚起嗰d香港製造科技人

嗰陣創科局又係sponsor左唔知邊個濕鳩,整左個coffee ordering的app,係你可以未落到就order定、用機械人沖咁。

office 落得樓買咖啡,就係想take coffee break,行唔撚開的,就唔會行落去買咖啡

你個case就一撚樣咁柒,番工落街食晏,梗係想盡量食耐d;放假出街食野就更加。

呢d濕勁function實際的價值係接近零,
搞個development又洗幾十萬,
又搞撚亂個UI/UX,第時推d有用的function又阻撚住d integration test
呢兩年佢地撈唔撚掂,先叫好少少渣

北上廣基本上超過九成商戶你用到現金,
深圳極其量都係3-4成咁,早兩年真係完全唔受現金
一睇就知你未去過深圳
大把人都係order定就去到即刻攞
特別係買早餐趕時間order定
去餐廳直接拎就走得
唔好將你自己嗰套放喺人哋度
你世界觀勁狹窄

by the way一睇就知你喺it毒撚冇女溝
打埋一大堆uiux function integrated test
我都係IT人
打一堆嘢出嚟只會令人覺得你好柒
唔收現金呢樣嘢唔影響深圳創新好過香港呢個事實
你諗返背後原因
商戶一方面驚收到假錢
第二方面唔收現金慳好多結算時間
香港每日收工要浪費時間去結算現金係好落後
支那人想移民離開支那依個鬼地方 香港人就想做支那賤民

深圳有幾創新呀 叫雞可以用apps叫唔叫創新
同食野旅遊一樣
上面就落黎,香港就上去
上面既一路屌都一路落黎
香港人就認真左,屌埋香港一分走上去
要慢慢發現無論食咩級數既餐廳,都可以係MRE style,預製工場貨就知咩事
大家都有份畀人制裁
是撚旦啦
On9 深圳啲租平好多
咁你咪返囉
仲上到連登即係未返啦
仲等咩呀
拆左關先
返多啲唔阻你,我寧願放棄呢啲咁衛大嘅地方
黃色創意事業屌打全世界
反VPN 技術
之前QR code普及率唔高,係因為俾錢真係冇八達通方便,係之後支付寶用低手續費引商家去用,加上交通要方便大陸遊客,大陸新移民又增多,香港人又鐘意上去玩,逼住開,依家咪站穩腳步。
以前要方便,有八達通,又有信用咭,洗乜特登整多個QR code俾錢,所以香港唔係唔整,而係之前個市場未打開到,依家多人用咪普及,始終係市場主導

返返去topic,公平啲講,深圳係傾全國資源打造嘅城市,而且城市規模定人口都多過香港好多,佢唔超越香港係冇道理。
而家食緊老本 到好似sars個期畢業生搵唔到野做就開始黎了
個乘車碼會自動轉架
係幾樣野同時存在呢下先進
最簡單visa Mastercard 呢幾樣野
支那都未普及到住
根本係大趨勢
兒登仔仲以為自己高人一等
個use case好搞笑
想落街偷懶 但咖啡app order太快太方便
搞到我冇得偷懶 所以個app冇用
咁你可以行一個圈先禁落單制嘛
cqs 咁都有得反

btw 我都唔明點解咁鍾意用現金
全面電子支付 根本解決左好多問題
你見內地都係,成個生態圈
佢唔行電子支付先 好多野都無宜家咁方便
隨你
你即係話香港人工會keep住跌
唔怪得咁多人移民
根本NFC已經係最方便既科技,你係要掃掃掃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞