事實就係深圳創新方面好過香港好多 不服來辯

695 回覆
74 Like 287 Dislike
咁點解唔深圳返工?
Are you ready for 減人工
咁深圳有左信用卡幾十年咪又係要人攪QR code
講到咁先進你去到直接碌卡咪得
做咩又要攪QR code
仲要唔少人怕麻煩特登返去整支那戶口
去深圳出糧,深圳住啦
香港人工高啲點解唔係香港返?
i am ready
預咗
問題咪係深圳一早搞咗囉
香港慢人幾步
深圳一直都有銀聯可以碌卡
只不過係啲人發現qr code更方便
一部手機就搞掂
更何況深圳好多低學歷唔識用銀聯又或者驚信用卡
btw 依家香港開大陸戶口都好易
香港出糧深圳住有咩問題?
大灣區就係想你咁
食到頭啖湯夠哂喇之後係掂關我撚事 最多咪打回原形
可以碌但唔廣泛流通嘛
去食路邊攤收唔收卡先
隨便都用到credit card就香港人唔駛特登開支那app ac啦
何況世界通行既標準係VISA同MasterCard
係先進既就一個系統 世界通行啦

QR coda方便過contactless既話就唔會有咁多傻西係MTR閘前掃嚟掃去都過唔到啦
不如話你支那冇技術做contactless payment啦
香港問題唔係有幾多種payment, 或者d payment有幾先進。
係你點都好,都一定要袋現金出街。如果唔係飛的/ 食個茶記/ 去小店買d野 都一定會遇到只收現金。
有時的士明明有八達通機,你叫佢收八達通都好似欠左佢咁。
求其啦
完全同意班港豬唔肯面對現實
仲要搞到連現金都唔收
成件事好荒謬.
不過經常係深圳見到d 柒頭開唔到手機
一係唔知點解scan 唔到code
周圍搵人乞車錢
咁出街都要帶銀包的,
慳左袋現金的好處係唔大

二十年前的話,成個城市都contactless會覺得有d smart的,但唔係d咩必要、令人驚嘆的野囉
分清楚係冇技術定係冇人用
中國冇技術做contactless payment呢句你都講得出
你都幾有趣
你去深圳搭地鐵買車票嗰粒幤都係contactless啦
其實北上廣深得深圳佬係咁鳩架姐
雖然有一部分原因係班扑街想收現金避稅
但呢個正正係香港嘅問題
永遠都不思進取
試過喺大陸。油站啲司機過嚟乞現金
武肺啱啱通關,大陸機場金拱門,啲人又嚟乞現金
求其啦反正你都唔care
同意
用現金覺得自己好先進?
講緊香港創新技術
香港永遠都慢人一步
去深圳行一轉
好多舖頭你未去到已經可以落定單
香港真係好少見到
最多都係得連鎖快餐店
咁唔收現金咪最先進囉
你說得對
其實好多間都收現金
話唔收現金嗰啲都冇去過深圳
得小部分唔收
新聞集中報道呢啲case
令好多人覺得深圳唔收現金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞