事實就係深圳創新方面好過香港好多 不服來辯

695 回覆
74 Like 287 Dislike
冇計你開咗個頭
你咁講全世界出一隻 app 就得啦洗咩有 app store
依家仲分
遲早拆關
你都識講麥當勞
講緊好多大餐廳都未可以掃qr code落單
人力成本好高
最後都係消費者埋單
不過當然大趨勢以後個個都要掃qr code
唔鍾意掃嘅可以走
你未用過姐 我好流暢喎
其實香港咁多年科技上的創新, 除咗芯片DragonBall, 八達通, GoGoVan, 磁能線, 仲有幾多係國際上擺得上枱嘅?

香港優勢其實向來都rmmr係創科吧, 只是對外開放連接世界, 能夠較敏銳地將新科技整合到各領域去推廣, 即係一個有sense嘅中介人識得有眼光咁入貨sell貨

而深圳就秉成住大陸抄襲風氣, 版權產權法規先放一邊, 抄咗改良後自然就係自主研發嘅創新產品, 香港完omg無得比
點會冇, 唔計智障QR code 搭車
PayMe / 八達通app 全部都用到FPS
不如你講下點認證
佢啞撚左
以後只會剩番一樣
用唔慣姐
就算外國都好少呢D all in one供內需既app,因為人地好少係1,2間野壟斷左全國個市場,係得大陸做到
我屌你喇,你咪交cash囉,弱智仔,真係覆你都浪費時間,問埋nfc點醫你個腦喇,9唔搭8
cctoy只敢留下負評
不敢面對現實
深圳鋪租同人工睇齊香港先啦,咁落後
係落後地區先會諗成本多過用家體驗
先進地區係用用家體驗令你想去消費
cctoy駁唔到
明明係自己唔小心閂咗
你要搞清楚呢D app係為中國大陸而生
出到去唔擔保work
所以深圳係點都贏香港
深圳係先試後改善
香港就永遠都係商家反對. 因為做唔到數出嚟
其實line咪一樣一個apps用曬line pay chat個d,又無人屌line
唔好講埋啲無謂嘢
明眼人都知香港出糧深圳消費係明智選擇
因為政見而選擇係香港交智商稅係戇鳩
你用一次咪知囉
你又話用iphone? iphone4黎架?
原本過apple pay要開app
柒左又話會do錯
又柒左話唔駛認證, 又柒
你D大陸仔咪淨係識鳩UP當秘笈
apple pay就係兩者都有
你部電話24小時內/重新開機後要解過一次鎖先用到,有交易金額限制

Apple Watch 要戴住喺手解鎖狀態下先用到
你駁唔到既一律係cctoy
大陸仔咁高智商得唔得架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞