事實就係深圳創新方面好過香港好多 不服來辯

695 回覆
74 Like 287 Dislike
應該由生態圈嘅完整程度作結
主席, 辯題係SZ同XG既創新, 唔係使用方唔方便, 都唔係中美世界之爭, 大家咁辯論 DSE會fail架
XG要維持50年不變, 所以創新一定係SZ贏, 完
講事實支那仔又柒 又一力作
你答都唔敢答呀 大哥 仲要唔要講落去呀 留返啲面比支那人啦 好嗎 啲面比你丟晒啦
樓主係唔係想煽動中國城市之間嘅仇恨?
廢得過你要慢慢對焦?
香港有 780萬 心形氣球, 又有泡泡燈, 花型燈
大型設施先有發電機
可以提供緊急用電例如醫療野/緊急通訊/冷藏食物,
大家可以排隊打電話報平安,
呢啲電唔會俾你攞黎叉powerbank

自己屋企災難時都冧咗,唔好覺得powerbank頂到好耐
醫療野/緊急通訊/冷藏食物煲水,

打錯自膠
講左咁耐你連基本概念都未明
依家唔係同你鬥1秒快定2秒快
而係呢樣野已經存在左係呢個世界大半個世紀
人地只係認為已經夠晒用/冇需要, 先大把人仲係用現金
你估你所以果D垃圾支付好高技術?
人地想做做唔到咩 大陸仔咪又係抄人

單單係外國想用現金就用現金
呢D先係叫方便 唔想用嘅 一蚊現金都唔洗用
我係UK銀包已經幾年冇放過一蚊現金
人地一早已經有類似嘅野用左咁多年
得中國人三日唔埋兩日就係到打飛機自己幾方便
其實真係好肉酸
人地用緊信用卡果時
中國仲係地鬥緊地主
講真財力人力都係佢哋多好多,但創新係佢哋抄晒人地嘅技術而香港就局限好多嘢抄唔到
剩創新黎講係深圳贏小小

但香港都有好方面超幾班
係對傳統同保育文化
97前有八達通,回歸後正苦拉低身段
通縮啦
外賣自取openrice同foodpanda都有啦
仲以為你講一去到間野會上好晒菜有得食
具體即是咩?有無實例?
DJI乜唔係科大的?
香港人睇野係好表面同好現實
八達通一直不思進取食老本,仲有最初得Samsung機先用到,係呢幾年先叫肯做番少少野
至於香港人(覺得)深圳創新過香港好多,不外乎其實只係講緊方便同體驗程度,淨係講落單方面
深圳買杯野飲都有得坐係到慢慢等,scan完落完單由你坐,坐成日都無人理你,香港呢方面的確做唔到
到用餐方面,相信大家係香港都體會到,待客態度,價錢方面,仲有香港坐耐少少都趕你走咁款,又唔俾你揀位坐
仲有call車,大陸周街都係,香港仲爭議緊合唔合法,的士狗又乜都賴落市民到,大陸就算你搭幾分鐘既車程都唔會黑你面又唔會拒載

綜合以上,香港其實某程度真係倒退緊,所以先會覺得深圳好過香港,好大程度係香港人自己一手做成今日既局面
不服來辯
一叫樓豬解釋唔係明眼人都知 就係你識條撚咩返屋企啦
一言堂辯乜春
pps payme咁方便
點解硬係要一個做晒?
搭車入閘重要慢慢開個code出嚟 慢到on9
你啱你啱 咁做乜重上連登?
上小紅書 weipo啦
得啦 躝啦 唔好再上連登
其實係得藍絲 吹捧鬼國
但藍絲把口就讚鬼國, 但佢地又唔肯搬上去住
咁你打算幾時搬上中國長住??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞