各位朋友鍾意食咩魚?

395 回覆
671 Like 37 Dislike
鯖魚灑啲糖,簡單煎香配檸檬汁食
不過要比啲心機事前拆骨先啖啖肉食得過癮
我唔會笑, 鐘意Gravlax , Smoked salmon , 等等
海魚就黃花,白䱽
淡水魚就白鱔,鯇魚
大眼雞煲魚湯
檸檬蒸烏頭
煎黃立䱽
蒸班
蒲燒鰻魚
所有壽司刺身
除咗野生老虎斑 其他都係屎
呢個post正
細個好鍾意食魚,大個就無以前咁瘋狂
雖然阿媽日日都會煮魚食,但都係唔識分辨唔同魚
淨係識食
無同阿媽一齊任,唔敢去街市買魚驚俾人呃
我自己鍾意食D細條魚
石狗公 油立仔果d
大佬就中意食大條魚啖啖肉
蒸石崇 蝴蝶斑咁

樓主可唔可以用圖教大家分下D睇落好似樣/個名好似既魚?
例如我阿媽講 黃魚 同 黃花魚 係兩種唔同魚
完全唔識分
一線鮑魚
娃娃魚黑豆粉葛湯。

條魚又唔覺得特別好食,但碗湯煲出嚟就好好飲。
淨係食班/龍躉
啲肉有咬口啲
筍殼 盲鰽 白鱔 鰻魚 鱸魚 三文魚 鯖魚
馬拉魔鬼魚

最難食係鯊魚 波蘭食過
奶白色嘅湯你用滾水煲,乜野魚都可以煲得出,煲魚湯用泥鯭煲黎煲我覺得最鮮甜,不過一定要趁熱飲,一凍咗就會好腥
視點31 舊香港新聞界既高峰
鯇魚/大魚腩

街市長期20/30蚊舊大大舊
正!
煎:石馬頭 三鬚 黃花白花
班類:烏絲 石釘 蘇鼠
蒸:青衣 西槽 海黃腳鱲

碌柚

John dory 個人覺得麻麻 比較鞋口

我自己鍾意食 sea bream
劉明
煲魚湯有三種方法

1) 想食埋條魚 : 關鍵個油鍋要熱 , 落一大塊薑片 , 要大火 ,你唔熱條魚會痴鍋底 , 其次水要滾 , 魚翻身個下煎多五秒左右落滾水 , 之後轉中火滾 , 滾到咁上下落豆腐,蕃茄或蔥 , 之後就大功告成。

2) 只想飲湯 : 最好買D細條魚 , 例如紅衫仔或你指的青根 , 一開始方法同以上差唔多 , 一樣油鍋熱時落魚 , 之後都唔洗點煎 , 關鍵黎啦 , 拿你鍋鏟壓爛D魚 , 壓到頭都碎哂 , 之後細火炒多2分鐘左右 , 再轉返大火落滾水煲 , 滾五分鐘後轉細火 , 煲到咁上下由鍋轉煲 , 並用隔渣器隔走魚骨 , 之後再比佢滾多陣並落你要的配料 , 之後就大功告成。

唔知邊D魚就試下白鰂 , 淡水魚檔一定有,超甜,不過好多骨,煲蘿白絲一流
黃魚同黃花魚其實係同一樣魚 , 不過台灣人比較喜歡叫黃魚 , 而我地香港人就喜歡叫黃花

但黃花又分細黃花同黃花 , 細黃花約一條中指大小,你去夏麵館食的就係呢種 , 大黃花一般起碼一隻手掌大 , 肥身好多 , 現在9成都係養
仲有種同細黃花差唔多樣叫獅頭魚,個魚頭係圓,好易認。
其餘仲有白花(同黃花有D似,但白身) , 魚肉一般但個膠正同埋域仔(同細黃花好似,但白身,魚味都唔濃)
盲鰽
鱸魚
都係呢幾種….

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞