各位朋友鍾意食咩魚?

395 回覆
671 Like 37 Dislike

沙鯭 由細到大都喜歡 , 可以滾豆腐湯,也可以加中芹油鹽水煮 , 中價魚成日有

鯇魚 又名草魚 因為真係食草 做地盤買飯盒車基本上日日都有鯇魚 星期一清蒸,星期二梅菜,星期三雪菜,星期四豉汁......地盤人喜歡食鯇魚(包括我自已) , 因為一般地盤11點半左右就開飯 (有D師父更早) , 食完有時12點都未夠 , 仲有成個鐘有咩做? 咪訓囉 , 但一食完就訓好易食滯 , 起身谷住度氣做野好辛氣 , 食魚比較易消化,也無咁容易食滯。
鯇魚其實煮法都唔少,除了蒸,滾湯,豆豉煮外,仲可以薑蔥魚腩,水煮魚,酸菜魚,有好多人覺得鯇魚泥味好重,其實呢十年八年隨著養魚技術進步,泥味都少左一大半,當然肉質都唔同左,幼細好多,無以前咁粗,不過各有各好,我老豆就話現在D鯇魚已經唔係鯇魚
鯇魚的另一改良品係脆肉鯇 , 不過有真.脆肉鯇同假.脆肉鯇 , 有機會再講

生魚 又名蛇頭魚 肉食類 會成哂成個魚塘其他魚 粗生粗養 我細個我阿爸好喜歡買生魚兩食,魚骨魚尾魚頭滾西洋菜,魚身就炒中芹,現在大條生魚愈來愈貴,一條都過百元。

鮫魚 點解叫鮫魚? 因為真係好膠 你切過起肉就知有幾膠 打魚蛋一流 , 大條可以香煎

馬頭魚 算係街市最便宜的海魚之一 , 特點係有一種獨有的油香味 , 有D人喜歡,也有人不喜歡,煎香一流,但初學者可以試多幾次,因為魚肉易散,唔易翻魚,建議油熱多少少先落魚,煎耐少少先翻魚 ,如果都搞唔店就試下用冬菜蒸都好正

講住咁多先 , 有機會再分享
馬友呢?
John dory 呢?
馬頭細細個覺得冇咩味, 呀媽煮左就食。但大個左反而鍾意個種平平無奇同淡淡既魚味。
懵仔世一
油甘都正
馬頭 青根都好食
不過成日分唔到
咸魚

黃花魚
紅衫魚
倉魚
鯖魚
三文魚
好想食一次真嘅三刀
馬友 我係FB group(街市個個)見差唔多日日都有人講點好食點好味 , 我個人就一般一般。
John dory未食過
懵仔最正係打邊爐~
馬頭一般細條 , 你見成條手臀咁大個D一般都係青根
馬友係好鮮好有油香,係唔錯既。
但食魚食得耐就會慢慢欣賞唔同魚既唔同特質。唔係一定要有味蕾爆炸先一定係正。
呢幾年有D日本三刀扮真三刀 , 要留意啦。
當然以下呢種更加唔係三刀啦
不過十個街市有九個都話係三刀
金古同龍躉
鯖魚 平靚正 超市十幾蚊二大舊 有時特價仲平 煎一舊用黎送一丁麵超正
呢兩種都養到了 , 以前金古唔易見到 , 金古最正係舊肝
日本三刀??邊度有想試下

圖嗰條假三刀買過幾次食落唔差
鯇魚
水魚
金古 同埋有時啲雜斑都好好食 啲肉夠實
野生馬友
吞拿魚
倉魚 鍾意佢d魚肉又滑又實淨有咬口
btw鍾意食多肥膏同背脊果d(血?) 既魚有無推介?

赤目
新子

秋刀
安康
河豚

真三刀我係西貢食過一次,個時手掌咁大,成千蚊條5條友分,分左五件,仲記得五條友包剪揼贏個個先選 我係第一個贏,選左魚腩 (當然最後都有分比其他四位朋友) , 食完第一淡,真係今生無來世(事實都無機會再食到,因為都見唔到)佢個種油香類似馬友,馬頭魚,有種好特別的味道 , 好難形容 , 不過真係好好味。
日本三刀個樣同真三刀差唔多樣 , 我係北角碼頭買過一次,係死左的,個時都唔知有日本三刀呢樣野,係個老闆講我知我先知,好似收我130定150(大過手掌小小) , 蒸完食第一淡已知中伏 , 一來無哂個種油香,二來肉質梅好多,我條女話蒸舊大魚都仲好味D。

https://www.youtube.com/watch?v=88XfHN6N3sA&ab_channel=%E5%A4%A7%E5%9F%94%E7%82%BA%E9%A3%9F%E5%8F%8BTaiPoFoodie 3:19 日本三刀
紅衫魚世一
圖個條係我心目中同食養紅鮪無分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞