(醫療事故) 71歲翁疑遭導喉「誤插動脈」後死亡 張珮軒醫生作供:「我真係唔知。」

277 回覆
9 Like 78 Dislike
sorry喎 外國啲醫生係負責任 有咩事隨時俾人告到坐監 而且外國啲分權好清晰 唔會醫生獨攬大權 係咁嘅制度底下,有咩醫療事故我至少受到保障

好撚過香港班垃圾醫畜做錯嘢完全唔使上身最多釘牌幾個月旅行返嚟繼續賺大錢,然後一大班護主狗幫手護航
其實轉介權嗰度嘈嘅大多都係私家醫生
因為會令到佢哋冇咗好多被動收入
啲病人唔去搵私家直接搵治療師

公院專科醫生升上一級去AC 都只係搵11-13萬一個月
只可以話比上不足 比下有餘
做咩唔回應你個月球公立醫生言論啦

我邊句係叫人做義工
我問你返工唔係為出糧為咩就係叫你做義工

你呢啲思維移民要努力啲啦
可能會撞好多板
加油啦
是旦啦,你哋醫畜咩都有風險所以咩都唔關自己事同你講邏輯晒鳩氣
呢個世界有邊個外科surgeon 冇奶過野做得越多手術就一定出多d事,名醫都一樣唔例外,好似最勁既賽車手都一定炒唔過少車。
笑撚死月球醫生只係個統稱 講緊啲搵緊好多錢嘅醫畜
跟住你就咬住個數唔放痴線
你係咪讀書讀壞咗個腦?仲同我講思維
咁你話係咪係囉 唔使講
原來你以為台灣打中央靜脈導管風險係零
//所有醫生、護士、allied health 都冒住釘牌坐監嘅風險幫呢個醫生造假//

如果你覺得成班人加埋可能當時屋企人都在場嘅時候
上到庭講呢啲9野會點

你嗰個情況都好肯定唔會係個醫生有心搞咁耐先cert佢
因為根本冇意義 但浪費個床位
主要應該係冇人知死者有pacer先拖咁耐
你眼殘? 我幾時話冇風險 純粹有事故我可以受法律保障 當地醫生要負返責任

腦殘醫番好嘅機會就零
希望你幫手搵一單外國嘅新聞證明你嘅論點, 要搵一單打靜脈導管(CVC) 時意外刺穿動脈 跟住要坐監 嘅個案俾我睇睇,多謝分享
呢班人掌握主醫療知識 上到庭專家咪又係自己人你覺得個法官會自己知道點判?
咁你又咬住屈我叫你做義工
你癡線啲
收皮啦你不如搵一單香港醫畜坐監嘅俾我睇。外國就大把啦
佢呢單係上死因 唔係醫委
其實法官都叫受高等教育
理解能力相信唔會差(國安嗰啲唔討論啦)
睇完單野 理解前因後果
作出栽決或者判斷都只係用返common sense
照你咁講 醫療咁複雜咁困難
係咪全世界做醫療行業嘅都要係男人?
醫畜:我真係唔知,我知又點?驚閪咩

醫管局會幫我升職

醫委會會幫我守尾門
笑死 就算告得入又點緩刑釘牌三個月?
屌 個問題係呢單呢個冇野做錯
程序上冇錯 咁坐乜9啊
比埋法官你做好冇
睇幾長時間啦 短時間ok嘅
搵一單:

DR誤殺案|女西醫麥允齡判囚3年半 面對民事索償及失醫生資格

你搵到外國簽晒同意書出現complication 要坐監嘅新聞話我知,好想睇
搵咗幾耐?都估到你講呢個 1 and only 1 例子
我唔需要搵例子去證明太陽係東邊升起
外國坐監就少既,賠大錢就多。美國醫生要買醫療事故責任保險。
內部調查話個手術醫生冇出錯,所以唔會再上醫委會
冇分別就算非禮強姦都係輕判嘅啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞