(醫療事故) 71歲翁疑遭導喉「誤插動脈」後死亡 張珮軒醫生作供:「我真係唔知。」

277 回覆
9 Like 78 Dislike
你買六合彩有冇包中頭獎? 可唔可以介紹下邊度買
張珮軒醫生
醫生係香港係大曬 仲會有班人當佢地神咁拜
仲講報應
連登醫畜打手:都71歲仲想點
到底仆街在邊 不如你講下
醫生:所有醫療事故同態度惡劣都係因為人手不足,做到我哋無停手 

政府:ok,咁我輸入大陸醫生
醫生:咁唔得喎,大陸醫生英文又唔識,到時收紅包先肯做嘢 

政府:ok,咁我輸入英聯邦醫生
醫生:咁唔得喎,英聯邦醫生廣東話又唔識,到時要翻譯先識做嘢

政府:ok,咁我增加學額
醫生:咁唔得喎,多咗人醫生質素會下降,到時產生仲多問題 

政府:ok,咁我醫療分權
醫生:咁唔得喎,藥劑/物理治療/視光師/護士質素參差不齊,到時產生仲多問題 

政府:咁你到底想點?
醫生:加多咗我哋人工,我哋就會突然間夠人手 

政府:ok,咁我加你人工,但你要負責任
醫生:咁唔得喎,我壓力大出錯好正常,而且咩手術都有風險
連登仔:啱啊!病人抵死,家屬無理取鬧博同情
醫生:多謝連登仔護航,我可以hea 做月入百萬un un腳,又唔使驚俾人告
幾索,嬲唔落
笑到仆街

冇野做到唯有打下飛機
做醫生都唔知個牌賄返嚟?
仆街個位喺邊
做之前冇得到病人家屬同意冇簽consent?冇講做依啲入侵性程序可能有咩風險?固意插穿佢動脈?
樓主支持你 喺連登出呢啲po 要好有勇氣
你有無睇內文架
點解呢個醫生有算係報告咁出新聞
其他醫生失敗咩都無咁
醫畜
Arterial injury occurs in less than 1% of catheter placements. Arterial puncture occurs in 4.2–9.3% of line placements, and is often easily recognized secondary to pulsatile flow, but recognition may be difficult in a hypotensive and critically-ill patient.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4613416/

插中央靜脈喉管誤中動脈雖然罕見,但屬已知風險。做之前攞晒同意書解釋清楚風險。而家個醫生跟足standard procedure去做,無hea做無亂黎,出左事答「唔知道」有咩問題?如果佢答「知道」你仲驚啦,即係佢知道有錯都仲繼續打條喉。

只可以講病人不幸,中左果微小的complication risk,咁都可以鬧人醫畜?
擺明撩交嗌
係咪隔日死,醫生話事,夾硬用呼吸機當無死到
好老實,啲醫生咁撚段鳩估,就唔好意思再吹虛自己啦。你同大陸一樣咁柒咪認囉。

好話唔好聽,就算你再鳩屎,都冇計,鬼叫你港柒窮咩。
佢幾個ac 輪流開post 無限loop 舊新聞嚟引仇恨
100%成功嘅手術?
我唔知呀. jpg
如果係刺穿左流血不止都有得呼吸機續命咁搞笑?
個醫生應該比你做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞