(醫療事故) 71歲翁疑遭導喉「誤插動脈」後死亡 張珮軒醫生作供:「我真係唔知。」

277 回覆
9 Like 78 Dislike
張新村個case有回應未?
唔好笑啦
切錯器官真係好慘
張醫生佢兩個仔都係名醫,一個中大,一個港大醫科做professor

中大個位係十大傑青
復雜case去叫返去ha搞
黃丫嘛,醫護喎
麥醫生係明知有害仲打落去,為左錢出賣人命

佢本身都係為左賺快錢先去搞醫美
唔係掛
highlight埋都睇唔到?
一陣出事又有人吠,梗係唔接揀曬case都仲得
係啊 我同意切錯人呢個應該要重罰啊
同你依家追擊緊呢個差好遠喎
內文都顯示公立呢個跟足程序
你唔好混淆視聽喎
收咁高人工 但係又可以推job又可以拎光環
醫畜真係醫畜
好能認同,班醫護畜為維護自己地位,阻止所有對大眾有利既建議,又日日話無人手,忙到死。但話加人就唔得,勁賤格
最能搞笑係有班窮人係支持霸權,神化班pk
見到呀,私家醫院正垃圾
所以呢?
醫生都係人黎,人係無可能100%0失誤,所以做醫生既識得平衡風險同個人經驗同能力,我覺得好多情況都唔應該比實習醫生做高風險程序
我就希望將來醫療全面AI化,基本上0失誤,但一發生失誤就唔係一兩個病人出事,係個program出錯,到時就可以好大獲,但可能性極低
好似有個六科39分入
唔係想捧一踩一
但大陸醫療事故係維到權
上個月月尾深圳港大醫院比深圳法庭判咗半責
上訴完變埋全責定3/4
做導管本來就有一大堆已知風險,等於拔智慧牙一樣有風險

如果有風險的檢查,手術都唔做
係咪人人開口服藥就算
時事台永遠就紅眼症玩批鬥

同埋我想講私家班星球人仲撚保守
老的有病底的你唔係好大額都踢你走算
所以公院就係接收緊情況最差的病人
同意書有列明風險,點都有0.幾% cases出事

公院一定做足程序,主診講一次,術前檢查再講另一次
近年會比埋書面手術簡介

不如樓上講下邊位高人做手術零風險
乜柒嘢都可以賴風險醫畜真係有名叫
時事台班垃圾睇唔起人就自己讀mbbs再開檔
記得考到牌就單聲,我都想睇下零風險的手術醫生係點

香港人喜歡的日本咪就係成班醫生玩自保有少少風險都唔做
因為日本興咩都發動群眾公審
唔洗諗,一定告唔入
唔洗諗,一定告唔入
醫畜以為自己讀到MBBS,點知入到去都係眼高手低然後有咩事就賴風險,社會寄生蟲以為自己有幾偉大

外國啲醫生就真係值得尊重啦,香港嗰啲收下皮先
阿醫生下次唔敢再犯㗎啦,個死者都無下次啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞