(醫療事故) 71歲翁疑遭導喉「誤插動脈」後死亡 張珮軒醫生作供:「我真係唔知。」

277 回覆
9 Like 78 Dislike
個醫生係我同校師妹
其實都幾慘
喺駐院培訓嗰陣時出事
以後都唔駛諗喺返入面升職

其實我識做得HA 醫護或輔助醫療人員嘅朋友,十個有九個都話一返工就要開turbo
基本上間間醫院都係噉
同埋有啲醫院(例如屯門醫院)行政管理係十分之差
見有啲職員食飯都要着住件袍,連換衫都冇時間
收咁高人工就預咗㗎啦
又要光環又唔捱得 搵你哋嚟做
醫生:所有醫療事故同態度惡劣都係因為人手不足,做到我哋無停手 

政府:ok,咁我輸入大陸醫生
醫生:咁唔得喎,大陸醫生英文又唔識,到時收紅包先肯做嘢 

政府:ok,咁我輸入英聯邦醫生
醫生:咁唔得喎,英聯邦醫生廣東話又唔識,到時要翻譯先識做嘢

政府:ok,咁我增加學額
醫生:咁唔得喎,多咗人醫生質素會下降,到時產生仲多問題 

政府:ok,咁我醫療分權
醫生:咁唔得喎,藥劑/物理治療/視光師/護士質素參差不齊,到時產生仲多問題 

政府:咁你到底想點?
醫生:加多咗我哋人工,我哋就會突然間夠人手 

政府:ok,咁我加你人工,但你要負責任
醫生:咁唔得喎,我壓力大出錯好正常,而且咩手術都有風險
連登仔:啱啊!病人抵死,家屬無理取鬧博同情
醫生:多謝連登仔護航,我可以hea 做月入百萬un un腳,又唔使驚俾人告
師兄,可唔可以介紹返, 邊度有零風險嘅靜脈導管刺穿手術,好想認識下
其實你屌嗰班人 同真係落手落腳做嗰班人
係兩班人
不過你中意啦 你屌唔屌你都係要睇醫生
建議你下次去睇醫生指住佢個鼻黎屌
坐車都有風險 市民坐車撞車瓜左都係expected risk司機應該無罪釋放
其實知唔知咁叫醫療風險

全部人係 訓練道具 ---> 事實如此。
你仲好做啦 前文後理唔睇唔用腦
入黎屌兩句就走 幾開心
Cls
現代醫學黎講,一個人腦死亡就係死左,而香港你係醫院既死亡時間係由醫生判定你死左,醫生一日唔得嫻你一日都未死,想拖到你當第二日易過借火
買投資產品涉及風險,有賺有輸好正常,唔關個agent事
但手術涉及風險,出現已知併發症就係唔啱,一定係失誤,一定係醫畜
又嚟恐嚇市民 sorry我有大病寧願飛去台灣醫 呢個世界冇咗醫畜仍然會轉
我都想知道世界上邊度有零風險,零併發症嘅靜脈導管刺穿手術,或者任何手術,我地連登仔值得擁有
香港公院醫護大多都係有心做好自己職業嘅心
但耐何資源分配係噉多
好難深入照顧晒噉多個病人

同埋你一開始入醫科 預咗未來十一年都要讀書捱到攞到專科
唔係個個有呢種恆心
早幾年都見過有人DSE高分入物理治療系,佢嘅成績其實穩入醫科

利申:做過HA
揸得車都預咗有風險,建議釋放所有危駕司機
一定會失手㗎啦
唔知點解會死咗
咁即係新聞邊度講佢有拖到第二日先宣佈死亡?你知道內幕?

按你呢個邏輯不如吹大啲?插喉只不過係煙幕,其實病人比醫護一星期前已經謀殺左,拖到一星期後先certify? 「反正要拖易過借火」
邊個恐嚇你啊
咁我祝你唔會有突發病 意外
唔希望你比醫畜虐待
好心想連登就唔好咁虛偽啦 十個有九個都係為錢㗎啦
如果香港醫生拎英國醫生人工,你睇吓仲有幾多個狀元想救世為懷?
另一兩個例子冇意思㗎,之前有個都走咗去揸巴士啦
係呀
咁撚陰公咪撚做轉行劏豬囉
反正插錯動脈都可以話唔知
不如直接轉行專插動脈啦
不如你分清「危險駕駛」同「手術已知風險」先衝出黎留言啦
唔係所有野小心啲就可以避免
唔係咩叫風險
你係咪智商有問題跟足交通規則就唔係危駕啦
夾硬拉埋講就顯得合理啲?
入到個post留意到個問題
1:係乜野媒體既記者會寫到個標題咁衰 有咁引導性同惡意既立場 定係個醫生真係答問題答得咁on9
但係睇完成篇報導 發覺內文好正常
只係陳述左一單醫療事故 內文上本身都好客觀

我係到諗做乜樓主係咪因為係篇文係hk01既報導所以唔貼source
走去一google 3間媒體有3個標題

星島

topick

3間媒體後面都唔係同樓主同一句標題
定係我屈錯你 真係有媒體用 "張珮軒醫生作供:「我真係唔知。」"呢句做標題

醫療事故發生左係事實
但呢單死因研訊係搵緊乜原因會導致醫生誤插動脈
而唔係判定醫生係咪單純既粗心大意導致誤插動脈
你咁樣改撚左人地個title 好難唔令人懷疑你係咪立心不良
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞