(醫療事故) 71歲翁疑遭導喉「誤插動脈」後死亡 張珮軒醫生作供:「我真係唔知。」

277 回覆
9 Like 78 Dislike
CLS 完全失去理智
用醫療程序風險同揸車撞死人比 兩者咁近似都俾你諗到,佩服佩服
香港醫死人幾時會有事
咪同狗一樣自己人查自己,唔怕既咪開放第三權搵外國查,權又要渣晒,出事就話唔關自己事,叫人信醫生
差唔多,但係要考慮埋pay back

醫生救開人,成條數+ev
揸車呢個action 已經 -ev
認真嘅,一個case有好多唔同醫護處理,你覺得個病人失血過多死咗,之後所有醫生、護士、allied health 都冒住釘牌坐監嘅風險幫呢個醫生造假,之後法醫都再一齊造假係有可能發生?
你真係幾on9
笑撚死想凸顯自己好重要?
唔好坐巴士添啊 坐巴士都有風險㗎
你返工唔為錢為咩
你係冇本事做醫生姐
比你做你狗衝左啦
對眼幾淫,我原諒佢。
我祝福你姐
我就緊係唔重要啦
希望你咁口響有咩事入到院真係會大喝一聲唔准香港醫畜醫你
一係就冇人工 一係就月球人?用埋啲極端例子
你個腦係咪得一個細胞㗎?
唔好話冇人工啦 低少少班醫畜就收晒皮啦
RIP
係, 隔日先心臟停頓, 一定係專登拖到下一日先check仲有無心跳
易過借火
你哋班醫畜唔係慢慢留喺度玩囉 反正我就移民
係咪好嬲好嬲?
咪東拉西扯啦即係邊度話個醫生拖延病人個死亡時間姐?
冇辦法
制度問題
香港好多醫療專業都俾醫生lead 住
好似物理治療要經醫生轉介,都係近兩年先開始放寬呢個規定
我做醫療化驗呢行,啲醫生夠膽死透過轉介抽我哋高達4成佣金
如果其他醫療行業好做一早大把高分狀元入咗去
你問下佢哋想做lead人被係被led嗰個?
所以要改變個制度唔係存在即是合理
乜9冇人工啊
首先公立醫生就冇月球人嘅
人工上網自己查
第二 英國醫生人工係你自己講

用返你個邏輯 醫生減人工唔准嘈
咁你返工比人減人工係咪會感恩戴德 主動同老闆共渡時艱嗰啲人

其實你盲仇醫生都唔關我事
我只係單睇呢單呢個醫生真係冇做錯到
上面條傻仔陰謀論咩第二日先cert case呢啲白癡野希望你唔係信
講到自己好似移民去一個做手術/醫療程序零風險嘅地方咁 have fun !
平時啲連登仔踩私醫吹奏公院幾勁幾勁,點知都係咁撚流
外科手術醫生是從死去的病人身上得到經驗的
如果要去到攞呢啲personal野出黎辯駁
就有點低質
你走唔走都唔關我事啦
算數啦你上兒登講醫生 你唔鬧醫畜你就係五毛
睇下新加坡點講:

植入中央靜脈導管有哪些風險?

植入中央靜脈導管和大多數外科手術一樣可能會有失血或受 感染的風險。植入導管的其他風險包括:
a) 導管錯位或偏離最佳位置
b) 誤穿肺部
c) 誤穿動脈,導致出血

https://www.nccs.com.sg/patient-care/supportive-care/Documents/Guide_To_CVC_Chi.pdf
你條弱智話冇人工邊個返工喎我明明係講過英國人工你就屈話做義工

我幾時話唔可以嘈佢哋都唔會自己嘈啦大把人幫手護航
你咪撚on9啦,我就係試過等親戚過身,已經係簽晒紙唔救,因為一直check到有心跳,醫生無宣告死亡,之後有個親戚趕到過黎,話係心臟起駁器仲郁緊,其實一早過左身,叫醫生過黎宣告死亡已經係第二日凌晨

你班無知撚仲要幫霸權真係可怕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞