(醫療事故) 71歲翁疑遭導喉「誤插動脈」後死亡 張珮軒醫生作供:「我真係唔知。」

277 回覆
9 Like 78 Dislike
所以醫生從來都唔會同你講話100%會成功,一定會叫你簽同意書,話俾你知有啲咩可能性嘅風險,雖然係細,不過都唔係冇機會,同埋唔會有醫生同你講話呢個手術係100%成功冇風險㗎囉,因為就算一個幾簡單嘅手術都一定有佢潛在嘅風險喺度。
你覺得一般市民可以負擔私家?
司機車死人都係風險
如果係醫療失誤 人為疏忽當然係佢錯
但如果係手術同意書列明風險
簽左你就要知有呢個風險啦
講明係插動脈都合理? 如果有仔細check住係唔係就可以避免呢種意外呢
導管刺穿動脈有可能導致中風及流血等狀況,而死者並無以上情況出現,張詠詩醫生認為事件沒有對死者造成實質影響。
好似司機咁
明明車咁多個乘客都冇事
點解車死人你班人又咁大反應?
唔應該
未必避免到
老人家血管太脆
呢個又咁多問題咁殘咁乾,條靜脈可能好扁好難入/好易穿
consult晒senior即係搵個大大粒嘅去打都有機會隊過隔籬,只能夠講patient唔好彩
合理呀 我諗簽consent 果陣會有呢項風險寫明
病人同家屬都同意左風險
同埋人手又唔係機械人加上每個病人身體高矮肥瘦又唔同
插左去動脈真係唔係無可能
戇鳩仔,你係咪老竇生㗎 ?
佢前後都有用超聲波chk 仲有照埋xray 無氣胸 都基本上做足 係可能見到有pulse 既血值得做多個abg 遮
冇錯
病人自己唔好彩
佢係要過身

啱唔啱聽?
醫委會知
依家個事實係有刺穿 但呢個係預期風險之一
even你用ultra sound guide都只係減低風險
murphy s law 有風險就總有一個人會發生
內文我就睇唔出有咩做錯左
如果要真係談得上係失誤可能要係唔用usg guide過份自信 或者 出血冇處理 由得佢
但內文佢插嗰陣有用usg 見到異常出血就即抆
再者都應該有做止血 如果唔係當場就大出血啦
咁好老實講 不幸就係不幸
照晒超聲波guide住啦,已經好小心架啦
佢真係hea做嘅就盲戳啦

呢個真係已知風險嚟
同埋死因又唔係中風(戳錯動脈血塊上腦)/因為呢條line流血不止
佢覺得唔對路又已經consult咗老細,討論過唔啱位就做過

簽同意書嗰刻已經列明哂所有風險
屋企人簽得就要承受埋失敗嘅可能性
如果咁都係醫療事故咁以後冇醫生敢同你做任何procedure

同埋呢單case 個死因其實都好細機會係因為拮錯動脈
事件實屬不幸 醫生聽日準時返工
事實係出於不幸
咁你想點理性解釋晒比你聽
根據內文都睇唔到話疏忽
琴晚連登個post
算啦ching,你睇下佢啲回覆全部都係玩膠
end topic算
其實究竟鬧人嗰啲有冇常識

做咩都好 腸鏡胃鏡甚至電腦掃描都有風險 呢啲風險一定係會係攞consent前講埋(如果咁on9呢個人冇講就抵佢死)

例如腸鏡隊穿腸機率大概1000分之1,咁你真係咁唔好彩篤穿左,都係你同意接受嘅風險黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞