銀行 Banking Career 討論區 (20)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
其實係jobsdb 咁post法仲使多錢
下星期Zoom in鳩in算
有冇人知bank 既com sec 係做咩
個fd 成日話好忙好多deal
邊d 位係關佢事 個客ipo 搞ipo 唔係個客既com sec 忙咩
新手忍唔住想起度呻..長文..
話說上個月尾見左份中資投行,做office野,咁team head都滿意,之後hr phone interview 完冇耐過幾日就打黎話有offer。咁點知佢個offer人工係我上份工人工,了解返先知佢之前mark錯左。之後佢好快問左上司最後都話比到我要求既數(其實只係相差2k)。但問佢幾時返工佢又答唔到,話要走下流程、等head quarter批,一等居然等左成三星期..
然後最近就打黎話個offer出現左少少問題,問我轉做簽2年contract o唔ok..答完之後仍然係果句話等上面批,「好快覆」,其實又係一個星期冇左影
期間我都心灰意冷 keep住有in 其他公司..
其實搞咁耐係咪想我自動放棄呢? 所謂出offer但又未批係咩玩法?呢度有冇人遇過咁既case?
BOCI聽講上年拖bonus
流程長其實幾普遍,但佢問你拎過幾多supporting?
定一路都係得口頭溝通?
後者嘅話就可以當發場夢
知道產生誤會後佢有叫我比返supporting doc, 我有比 對方亦好快話冇問題. 所以感覺係佢講既head quarter果邊問題大啲
wpm有可能會留喺centre call客,call到先落分行見,亦有可能會stay分行
is就長stay分行
wpm junior啲跑條數就細啲
可以等下嘅
但老實講,加得嗰2k…不如搵定另一份,到時再用offer兩邊講價
congrats 巴打,我想問你in 完zoom 幾時拎到offer
而家冇工開 生活艱難冇辦法而家都唔知佢係咪因果2k而搞出大頭佛,如果我再玩嘢 以佢速度可能仲有排等 (不過如果好彩有另一個offer,我可能唔想等佢了
呢幾年真係香港銀行史上最惡撈
3星期真係唔算耐,之前請個intern都玩左2個月

幾個老闆約開會,A就話下星期放一個星期假,B就話下下星期到佢放假,如是者第三個星期先開得成,但唔代表會有結論

開會既時候:
老闆A: 我轉頭搵人check下啲budget同headcount先,下次開會再覆你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞