銀行 Banking Career 討論區 (20)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
屈就自己做bb 幾撚尻屎😂
知唔知Corp同bb 人工係同一間行一樣架?
有冇落過場湊bb客同corp客呀?
湊Corp客 果班西FC既嘴面有冇感受過呀?
算尻數 成班都無係行內做過係到comment 人哋入唔入行 信口開河都有個譜吖 而家唔係好似平時咁
洗唔洗落過場踢波先講得波呀 你無做過 俾乜comment 人哋話呢行係點走呀
邊洗咁耐呀做retail
要到七八萬 Retail有commission 架 三四年有數做RM 轉一轉行 果季到數都上到7 8萬啦
你係咪接受到做sales 同跑數先? 係既retail 大把位直接請做rm trainee 啦 甚至business banking 都有d associates program 係做銀行唔好哂自己時間做d企位同埋數錢啦 果d經驗有撚用咩
呢啲位Job security 好低架 週不時就斬一堆🤣
之前聽過同事講
話比人pip最多可以pip兩年先炒得
其實係咪真
Junior grade加30?
咪話做RM囉 BO係back office呀,Back office邊到黎commission
Retail RM 如果儲到堆客係咪有機會上到PB?
唔知今年加到幾錢人工呢
又唔洗開口埋口都問人有無做過bb先可以討論,睇得出巴打個世界淨係得bb。根據你既標準,如果你無做過big4你都唔應該討論

直接啲講bb rm係我眼中就係垃圾,講搵錢又唔夠retail多,但又覺得自己高尚過retail,專業過retail,比retail識多啲credit野就以為識好多野,根本有一大堆cmb product eg DCM/ structure finance都唔可以offer俾bb客,班bb rm一啲product knowledge 都無。

講到湊corp客咁慘,但次次cmb有opening都大把bb rm爭住報

唔係講緊你,講緊我平時接觸緊既bb rm,大家睇既野唔同,嘈落去都無意思
起碼做到JRM2先講 都難
FG做起,非前線預10年左右,VP / 大AD / SM先去到7-8萬,講緊條路算順果班,你後生仔人工應該跑輸比同grade老屎忽
見到有堆PRM或者可能做到咁上下年資(可能4-5年)自己帶客轉咗出去做PB。

我自己係到諗如果fg 入MT program但rotation完揀
去做retail RM努力儲客上PB會唔會好傻因為大部分retail MT都係揀BO升senior management ,有冇ching可以指教?
Exactly我既career path
起底先
感覺上浪費左個MT位
Retail RM呀豬呀狗都可以做

但真係無咁易上PB,4-5年RM帶既盤有幾大?有幾多個客個aum上到pb門檻?

就算俾你做到Pb rm,一交唔到數好易炒,同retail corp rm唔同
多謝前輩指教

我都覺得咁樣揀個career path有啲浪費個MT位。不過見大部分MT做BO可能上到band 4就卡住咗,再上band 3好大競爭,SM人工大概都係維持係70-80k。

見到做retail前線有叻人搵大錢,再加少少運氣做埋PB,自己有少少心郁郁,但又唔敢take個risk。

可能實際做落去先知道咩先適合自己。
試左retail先囉,唔試過唔心息既
個人醒醒目目既話上bo band 4都唔難,時間問題姐,唔一定要mt先上到,最多慢少少
依家做緊嗰間銀行跑數壓力太大
想轉去啲細行做
最近收到大新同招商永隆offer
應該揀大新定招商永隆?
聽講招商永隆花紅出好多 大新出得2個月
有冇人做過呢兩間呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞