銀行 Banking Career 討論區 (20)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
樓上講緊取代我只可以講以前太好景養住太多老屎忽同冗員

依家只係修緊身,你有料既事實上仲有好多高大工既位做

對比其他行業銀行仲未叫走下波
前一排先同個老友(cmb director grade)傾過呢個問題,如果你覺得無人走,得罪講句,你唔係睇緊mid-senior level,做得rm都唔係aim逗老底,交唔到數就自己會企身走人
至於fg位係咪仲係咁多,我唔敢講,呢到啲巴打會答你,但起碼我個dept freeze左headcount幾年,無請過fg了

公道講句,big4 難捱,但career path清楚好多,捱到就易上,bb/cmb bank就算俾你入到去,都好難升得上,競爭好大,工時我見都朝8晚8,如果係international sector/ mnc 果啲基本上都係24小時on call

再公道啲講,我唔評論big4同比較邊一個worse d,因為我未做過big4,但我覺得銀行同以前比差左好多,前景好迷惘,個人會選擇big4
我同意,有料既一樣好多位走,尤其做project, transformation 果班

但過左盲目expanding個階段,新人難入行同難升
Business banking 有做mortgage 但唔係lending main target 來架🤣
其實大貓都有極多冗員 …
我話係無人俾人郁 即係勸退佢 但走就大有人在 加人工去other bank 其實呢個情況唔係講緊個市唔止大貓 出面都仲請緊人咩

同埋 你應該唔係真係business banking囉 如果係 你唔會講好多 rm唔到數自己會起身 既comment …
掉轉 呢幾年嚟走左既人 都係有數轉出去加人工揾多啲錢果班
同埋 rm 朝八晚八 呢個concept都係無乜可能 你知唔知實行緊幾多日wfh roaster 架…?
係 大貓根本好多team即時剁左都唔會影響operations
仲要成日剁完聽日就請返一堆contractor返黎,根本有排玩
睇佢之前啲post應該係kyc team lead之類既role

過往經驗大貓炒人多數係幾個考慮
第一, 只會郁cost centre, 因為炒人都係為砌靚盤數,所以前線跑數果班係無可能炒
第二,Gcb 6 individual contributor, 可以隨時outsource或者用contract價重新請過,可以望住個annual budget黎睇請幾多人
第三,非舊制orso scheme 既local中高層,因為舊制orso一炒會賠好多,咁樣做唔到cut cost既目的,二黎大貓一直瘦緊身,傾開將local既role demise, setup一個regional role去manage local market
我係做kyc入行,但好多年啦,中間轉過好多role,但mainly都stay緊cmb/gb果邊

第二/第三同意,直程係依家發生緊既事 巴打都應該係people manager或者hr之類?

第一,唔好用炒呢個字,除非衰conduct,否則都好少炒,但cut cost係fo都係spotlight,有部分跑唔到數+line man睇唔順眼既都俾人pip, pip多左好多,pip得你都係想你走,如果大環境無改善,只會愈來愈多人俾人pip
呢個我親眼見到wo 日日番工就見到班rm,收工佢地都未走,夜晚個outlook仲係咁響緊
好驚喎 你去乜區呀…份約係九點返工 九點你見到齊人係team 都難喎

我有時都會夜晚開機既 但都係係屋企覆下野咋喎 平行時空?
你要講到banking 要跑到成隻狗咁都end topic了

所以我先話其實有幾多真係做緊business banking rm既人討論緊
巴打熟路
莫講話orso 前線non orso都極少有人俾人炒或者pip走 甚至有個之前既連登紅人都仲未郁啦 極度懷疑同緊一班只熟retail 既人討論緊
好做過teller 唔洗數錢
你當升UB前嘅踏腳石
ops risk/control 大家覺唔覺得呢行好overpaid?
做d野根本common sense黎又扮哂pro, 但人工唔平
MT入就5-7年
唔係MT入,一係BO做十幾年,一係做rm靠bonus
返office22樓,23樓都好驚住齊一半人
即係digital business下邊果d retail ops?
直頭貴
唔係"operations", 係"Operational risk". 即係淨係負責屌人control唔夠, 但又唔係落手做果班
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞