銀行 Banking Career 討論區 (20)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Interview 完仲出job ad係咪收得皮
Book間酒店 訓一個鐘再返工 呢啲西工真係一日都唔會想返🤣
巴打你做盛行呀…? Business banking 唔係靠本地中小企來撐好多年啦喎? 本地堆中小企執同business banking 個景完全無影響呀 咪up 得就up 呢幾年銀行加息 呢幾年business banking 間間銀行本簿不如幾靚 呢幾年花紅先高呀 唔信既自己睇下面新聞

https://m.hkej.com/landing/mobarticle2/id/3662491/%E5%8E%BB%E5%B9%B4%E6%96%B0%E6%88%90%E7%AB%8B%E5%85%AC%E5%8F%B8%E9%80%BE13%E8%90%AC%E9%96%93
我真係唔知呢個Po 有幾多人真係做緊business banking既人覆緊你😅 但老實說 講個行業前景 我個人睇audit仲西過bank 近一兩年都聽過好多big4 fd話減價搶job 俾大陸d firms搶左job 做 最直接睇銀行同big 4呢一兩年派既b仔都知邊行死快啲

Banking 係香港體系未俾中共一體化 一定仲有佢既獨特性 未取代到 反而掉返轉 來緊一兩年真係減息既 無左deposit income 但又無人肯借錢既 咁反而bank revenue 會少左

PS:d 人講本地中小企執影響到business banking 既comment 真係唔洗聽 你去問下任何一個現實做緊business banking 既朋友 d餐廳 執對佢哋生意有冇影響 就知佢哋個comment 幾無根據
一黎而家少左opening 同埋sme既opening不嬲搶手過retail 我係fg有得簡正路點都簡sme
妖咁你講經 你唔捱得又叫人捱
Big 4 peak 一日可能訓得一個鐘
咁睇黎你幾適合做big4呀
Retail banking 做幾耐先可以去到7-8萬(計埋bonus)一個月?
巴打係有支銀11grade offer? 人工有冇6位數?
銀行賺到錢唔代表好做
今年hsbc cmb revenue都record high,你知唔知原因係咩?
因為息差咋,生意少左好多呢個係事實,大把bb rm開唔到單,loan demand跌到西咁,只不過每單生意銀行賺多左錢
呢個大環境下如果你係senior,做開既話就無問題,但對新入行好唔friendly
完全唔同意

銀行fo愈來愈大陸人,bo就印度人天下,依家仲有埋AI,入面好多system行緊ditigal同automation,香港人無份架啦

呢刻係仲有佢既獨特性,但前景要講十年,十年後仲保留到咁我好大疑問,5年前我都估唔到香港係5年後劣化得咁勁

Audit有幾西我唔知,未做過,但起碼每年都有一車車fg送入去
銀行d fg位只會愈來愈少,依家係賺好多錢,但team budget都少到傻,只要環境再差少少,我預測到會有一波裁員潮

呢個前設下我真係唔敢講銀行業仲有前景,除非有黑天鵝啦
BO band5 都可以80k
咁高息既環境無loan demand就一定架啦 呢幾年係玩deposit 多左幾多casa rm 順勢而為啫 而且都無hard target 一定要多幾多lending finally 都係多revenue 就得 至少身邊無rm 俾人郁過😂
所以成件事你唔係 same level 去比較緊 你熟銀行 你就知銀行有啲位俾AI 大陸人取替緊 audit都係發生緊一樣既事 你又唔話唔知 但就因為你只係知銀行發生緊乜叫人唔好入

你睇到既係big 4一車車fg 入 我睇到既係大貓好多fresh grade 入sme 既位無cut過 仲多左位喎 其實你套logic 掉轉兩個行業都apply

Finally,如果你都認同銀行係對人,audit係對paper,交俾你諗下對人既工易啲取代定paper 既工易啲被取代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞