銀行 Banking Career 討論區 (20)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
建行BO忙唔忙?
加落人工咪好囉,本身雙糧就係part of basic salary幫你扣起雙糧你之後咩月份辭職都要蝕俾佢
做big4竟然會想跑數湊客
逼科呢啲年年返工返到大家睇急症又睇精神科添
又唔好吹到咁大
其實我覺得你如果係中意對人多過對字 係一定做返front line
首先 你唔係好洗理呢度有啲巴打講話跑數跑數 因為分行同business banking 既跑數係兩個世界 呢個你求其問一個熟行頭既人都知
第二 40k月薪呢個數 我可以老實地同你講 你應該做bank 多至少三年半先追返 因為就算做rm人工係大概三萬頭架咋 要rm再升高一格先到40k 但你諗多樣野 做任何行頭愈行得入 愈難轉行囉

Bonus 我前年同今年都三個月人工以上

Btw 唔洗多謝乜 求其up幾句 你諗清楚行岩路就得
請教下中資銀行職級11係咪好勁架?
唔覺得有誇大。年年 peak 返到 last mile 果陣,條 team 都有人返到頂唔順,食完晚飯就去睇急症唔挨果晚夜。
睇精神科就一年四季都有見人睇。香港返工壓力大,其他專業人士工種睇精神科都唔係希奇事。
間間銀行職級都唔一樣計法
又唔講邊間
boc back office既department head 大約12左右 11算好高
大家永遠都剩係focus on peak season講自己收幾點有幾辛苦點樣OT法但就無人會講Non peak個陣有幾爽

你見到有條team既人係peak去左睇急症就會覺得好多人都係咁?

仲要一年四季都會有同事走埋黎同你講佢睇緊精神科 會唔會周圍同人講比人傳啊?

Big4就一定係辛苦架喇 不過同時真係好多都吹大左
問題係big4今年份b仔真係搵鬼做
我以為間間一樣咁計
膠行
聽朋友講有d簽pip咪一樣睇精神科
不過佢應該個個都qq爆,係咁跳行加人工
中資FO DCM/做deal 果d associate grade 個range 大約幾多?感謝
大貓/行山 條corporate banking MT career path 大約係點?
見到d rm (MT program) 做左6-7年果d 好似上哂岸咁 同埋已經係SVP
搞咩
明明今年BIG4最小加30%,貴撚到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞