銀行 Banking Career 討論區 (20)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
FSO 23K 人工低
但HR同我講佢地銀行bonus好可觀
有冇人知呢間銀行前線出幾多bonus
無錯,我冇試過會後悔

可能做RM搏命做幾年睇吓有冇機會試PB,如果唔得先轉返做BO

同埋想請教吓如果由PRM A做起最快可以幾時升上JRM?
23k 出手太低 HS之前有offer出緊28k
但我知恆生應該生存唔到落去
係邊間bank過唔到probation ?
依家RM流失率好高
RM啲task流落嚟俾我地啲細嘅去做
Loan呢個環境跑唔到
Insurance/ investment 市道差班人淨係想定期
咁即係你唔係bbrm啦 講完~~
大家睇到既野都唔同 一個外行人 一個行內人 收線算
真心 retail frontline上到PB既係有但極少數 至少你係retail都要係top RM

同埋你無湊翻同一班客4 5年 無人會跟你上PB
加埋上到PB後點keep住有新客呢

PBRM人工高唔係無原因
commerical banking 卡片印AVP/ VP果D sales 究竟大概幾錢人工
3-4年都好快
咁一間分行有幾多%既RM做到呢個數?
好處係進可攻退可守 轉乜工都得 regulator (i)bank fo/bo 移民又一定有工開 柒極最多搵返當地big4 單純咁做銀行corp/retail RM 移民應該有啲窄洗
壞處就係人生冇左3~4年
有料叻仔根本唔會升m 除非目標係做partner
3-4年exp既RM既話要攞到咁多comm起碼都
要爆2倍數,咁你話有幾多人會做到
肝功能下降50%😂
27000-55000 都有😂
唔講係ma 要求先
其實的確係廢架 但無人屌 你會唔會自動波跟足跟齊先
ICBC 同ocbc都聽過
之前做rm都keep住到數/爆到數
依家做緊rma係冇咩壓力 ,但冇錢分個心又唔太好受好犯賤
RMA RMB RMC AJRM JRM1 JRM2 JRM3

如果你爆數加BM照住你,半年升一格都得
但大部份人都卡左係RMC呢個位,唔係上唔到,係個target太大唔想上
當你跑同一個數,係RMC個target係爆數,你會分多啲錢,但上左AJRM,可能會變左唔到數,分既錢會少左
做得RM就好難去番BO啦,RMC講緊老底加incentive 都6-9萬一個月,邊有BO出到咁高
朋友
9X,XXX
加B仔就過6位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞