銀行 Banking Career 討論區 (20)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
獨立果個
中銀 bb識人派十三個月花紅
根本唔會點 commercial banking 跑growth 架 唔係retail咁跑activity 無activity 最多咪老闆煩下你
其實你諗清楚幾樣野先?
第一,為錢定為job nature?為錢一定係留big4,為job nature,我唔敢講bank你一定有興趣,但business banking 一定唔係只係sell 基金保險既工,而且我做左咁多年我好enjoy同d客傾計。唔覺湊客有咩咁辛苦既。
第二,你係咪真係移民先?移民都真係big4有牌secure d
第三,你話你最終都係想做返對人,你要肯定四年後真係有返d rm/Fo既工俾你轉到 如果你人工到時係上到4萬幾 到時其實無乜junior rm/fo位俾你做架 到時係轉唔返出嚟
但hsbc 同DBS working style唔同
DBS 好多admin嘢都要自己一腳踢
冇人幫手做啲下欄嘢
HSBC分工分得好仔細 轉入DBS可能會覺得好辛苦
兩睇啦,有陣時個procedure想update少少野都要約好多team head開會,如果咩都自己做晒,會簡單啲
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1747987-20240408.htm
金管局員工整體固定薪酬將調高2.1% 表現出色員工獲獎勵
知唔知MT program 做到Corp RM 條path 大約係點?
大果幾間做五年有無60? 定捱5年big4 穩陣60好?
謝謝大家
除非做到partner/成為人中之龍跳ibd 如果唔係既話一定係大果幾間MT完爆big4 audit 無論錢定係工時都係
綠色果間fg 33k 3年完prog 都50k+ 仲有B仔 藍色果間fg都50k
Thanks ching
咁5年經vp同10年經svp會去到咩range
多過上年少少咋 上年一個月 今年1.2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞