銀行 Banking Career 討論區 (20)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
依家轉工係咪好難同下手講想休息一至兩星期
一畢業做到依家都未抖過,呢間buy out過來又係無縫銜接
睇自己既意願
個人覺得抖一年都唔係過份
咪又係要翻工,沒有誰比誰更高尚
曲線曬命咪呢d
又要比人buy out,又話無假放好辛苦
大貓retail MT rotation要做ARM,之後完左rotation都可以揀做RM一年再land BO。你可以入去試左先揀都未遲。其他bank,好似都可以揀做RM再internal transfer翻BO
Ching唔洗咁愁,後生嘅機會成本低啲,唔岩咪轉
“直接啲講bb rm係我眼中就係垃圾”
自己無優越感點得來話人垃圾呀?
佢應該就唔係Corp既 但好笑既係又唔係Corp 又唔係business banking 睇到少少commercial bank rm做野既情況就出嚟指點江山 仲要幫人個行業畫埋個鄙視鏈
新手想問下其實corp banking, commercial banking, enterprise banking 有咩分別架?
唔好咁敏感啦我講緊個工種垃圾,唔係你垃圾,人工唔高,工時又長,又要跑數,又學唔到野,尤其上面係同緊big4比,唔係同我做緊既職位比

你要咁樣斷章取義我都無計,如果令你好唔舒服,我同你講聲對唔住
好笑既係我見你做緊bb,但你又答好多人地retail既問題 雙重標準得咁緊要

唔洗下下都要做緊果個位既,做左銀行十幾年有行業understanding架,加上fg問既都係啲表面野,我未做過retail但我夠膽講我對retail熟過好多做緊retail既人啦
答下問題又變左指點江山 cls

由頭到尾就係你唔同意我覺得big4好過bb rm,駁唔到人就質疑人地係咪qualified 去答問題,跟住就咬住啲字眼去攻擊埋人格

其實討論區可以有唔同意見,講完就算,唔洗咁樣喎
唔同行唔同叫法啫 其實都係睇返個盤既size 咁當然有啲行既 corp 會offer 一啲complex d 既product
因為做過囉 幾難明呀
因為唔見左個staff card好麻煩囉 你唔係見到人掛住個證就以為人地覺得自己好尻屎呀?唔好咁多內心戲
一係咁啦 你現實去地盤話 直接d講地盤佬都係垃圾
或者者去學校教員室講 直接d講所有老師都係教蓄

再叫人唔好咁敏感 我講緊你個工種垃圾咋 你平時係咪得罪人多果d人來?😂
老實講未出過去都唔好話對銀行有幾熟
Even匯豐去到band 2 band 1管理層都係挖其他行角去做,根本佢地都知自己事

你剩係做匯豐覺得佢夠大就當佢果套係bible其實好易出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞