加拿大車主討論區 (10)

982 回覆
1 Like 1 Dislike
抵玩一定私人二手
Diu要搬去Kingston 多倫多一定係太多意外同偷車 個個都三四百蚊一個月
多撚多有二百幾萬人點同Kingston 比
我嗰架係acura,係咪入返87號油就得?
大部分都要入貴油 (91 AKI / 95 RON)
唔知你邊年邊個model
https://thedriveradviser.com/does-acura-require-premium-gas-all-models/
想問下,如果入平過或貴過標準嘅油會發生咩事?
條link有講埋, 最壞情況個引擎會報廢
有少少症狀例如會聽到engine knock
但係如果入一次半次影響好似唔算太大
入貴過premium 例如shell vpower 最貴嗰隻
架車性能同埋fuel efficiency 會更加好
甚至幫你清積碳 (你信就信 好多arguement)
但係荷包冇咁深 一般都係入91 因為平時渣車唔會點feel到好大分別
除非你想跑下性能 覺得嗰少少分別重要/值得一缸油貴多$5-10

利申: 架車要求入87 我都每2缸就入1缸91
其實你部車油缸蓋就有寫 下次入油望下
同埋睇清楚佢寫係"required"定係"recommended"
required就一定要入至少果個grade
recommend就可以唔洗理 入平油都得
新車識自己調節點火時點就係
舊車入貴油只會燃燒不足留積碳
揸架垃圾二手錢七買保險係咪淨係買第三方保險?
揸緊Honda ,平平地,manual 話入87,老虎蟹都唔入89、91。

利申Vancouver, 油價貴
係 無錯
積炭仲要分engine係port inj定direct inj
我都係Acura ,佢油蓋有寫min係入咩,我入87的
咁我俾人隊爆左咪渣都冇
咁買全保囉你俾人隊suppose係claim對家liability(如果對家有買

又要驚又唔買全保
咁問來做咩
上星期俾2024 tes撚隊到total loss 因為買3保唔安樂咗幾日
你俾人隊唔係claim對面咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞